Friderika
8 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Hat hónap alatt 1300 milliárd forintnyi közbeszerzési eljárást folytattak le

2020.08.07. 15:47

Összesen 1346 milliárd forint értékben 3746 közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon 2020 első hat hónapjában, azonban jól látható a koronavírus járvány gazdasági aktivitásra kifejtett negatív hatása, hiszen a közbeszerzések száma körülbelül a negyedével, az értéke mintegy az ötödével elmarad a 2019 első fél évitől - közölte a Közbeszerzési Hatóság az MTI-vel.

A közbeszerzési eljárások legnagyobb arányban, 37,5 százalékban építési beruházások voltak, összesen 756,6 milliárd forint értékben. Ezeket követték az árubeszerzések 35,2 százalékos arányban és 281,4 milliárd forint értékben. A legkisebb arányban, 27,3 százalékban szolgáltatás-megrendelések valósultak meg, értékük 308,4 milliárd forintot tett ki.

Évről-évre erősödik a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) szerepvállalása a közbeszerzéseknél: az első fél évben az eljárások 85 százalékában kkv-k nyertek, míg az értéket tekintve minden közbeszerzésben elnyert 100 forintból 68 forint került kis- és közepes magyar cégekhez.

Évek óta csökkenő tendenciát mutat az úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya az összes közbeszerzésen belül. Az elemzés szerint ez azt jelzi, hogy az ajánlatkérők még nagyobb arányban versenyeztetnek a piaci szereplők között. Magyarországon 6 százalékos a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya az uniós eljárásrendben, ezzel az Európai Unió tagállamai között az élvonalban van - írják.

Átlagosan hat cég

Az eljárásokban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért. Ez a szám szintén nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest, hiszen akkor átlagosan 5,1 ajánlatot adtak be a cégek egy-egy közbeszerzési eljárás során.

A közleményben kitértek arra, hogy az első fél évben 226 jogorvoslati eljárást folytatott le a Közbeszerzési Döntőbizottság, és 351,1 millió forint bírságot szabott ki. A tavalyi év azonos időszakában a jogorvoslati eljárások száma 355 volt. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb jogsértés történt, illetve, hogy teret nyernek a jogkövető közbeszerzési magatartások.

Az egy jogsértésre vetített átlagos bírság értéke 2018 és 2019 első fél évéhez képest nőtt, tehát egyre szigorúbb - azonban a jogsértés súlyával arányos - büntetésre és bírságra számíthatnak a jogsértést elkövetők - fűzte hozzá a Közbeszerzési Hatóság.

Kutatók is foglalkoznak a közbeszerzésekkel

Egy május végi kutatásból egyébként az derült ki, hogy a járvány időszakában még a szokásosnál is dominánsabb volt néhány szereplő a hazai közbeszerzéseken. Abban a jelentésben a 2005 és 2020 közötti közbeszerzéseket vizsgálták meg, összesen több mint 248 ezer szerződés adatait használták fel. Legfőképpen a korrupciós kockázatokat vizsgálták, azt nézték meg, hogy mennyire volt intenzív a verseny ezeken a kiírásokon, tehát mennyien indultak, és hogyan nyertek azok a cégek, amelyek nyilvánvalóan a hatalmon lévők köréhez köthetőek.

Júniusban pedig a Válaszonline számolta ki, hogy míg a 2010 utáni Fidesz-időszak első felében az egyeduralkodónak mondott Simicska Lajos Közgép Zrt.-je nagyjából 500 milliárd forintos bevételre tett szert, addig a Nemzeti Együttműködés Rendszerének Mészáros-, Szíjj-, Garancsi-féle, illetve Tiborcz-közeli alapcsapata már négyszer ekkora, vagyis 2000 milliárdos tételben játszhatott az utóbbi öt évben a közpénzfelhasználásra optimalizált cégeiken keresztül.