Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Csúcson a munkanélküliség Amerikában, de kudarcba fulladt az egyeztetés a mentőcsomagról

2020.08.08. 08:54

Pénteken délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban, elemzők arra számítanak, hogy Donald Trump amerikai elnök rendelettel orvosolhatja a helyzetet – írja az MTI.

A kongresszusi politikusok és a kormány képviselői az új, 3400 milliárd dollárosra (998,3 billió forintosra) tervezett gazdaságélénkítő csomagterv általános elveiben egyetértettek, de néhány részletkérdésben kibékíthetetleneknek bizonyultak a nézetkülönbségek.

Közben az amerikai munkanélküliség 10,2 százalékon áll, ami magasabb, mint a 2008-as nagy gazdasági világválság idején bármikor, a járvány alatti megemelt munkanélküli segélyek viszont múlt hónapban lejártak. A járvány miatt hozott kilakoltatási moratórium is véget ért – írja a BBC.

A pénteki tárgyalások után Nancy Pelosi demokrata párti házelnök leszögezte, hogy a két párt és a kormányzat képviselői nagyon messze vannak a megállapodástól, Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője pedig elkeserítőnek nevezte a kudarcba torkollott tárgyalásokat.

Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Steve Mnuchin pénzügyminiszter közölte: azt javasolja majd Donald Trump elnöknek, hogy a kongresszusi politikusok megállapodása híján ő cselekedjen a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került amerikaiak megsegítésére, és elnöki rendelettel oldja meg a helyzetet.

A demokrata törvényhozók készen álltak volna akár a csomagterv végleges összegének csökkentésére is, de ragaszkodtak a tagállami kormányoknak és a helyi önkormányzatoknak nyújtandó anyagi segítséghez, továbbá a járvány miatti munkanélküliségi gyorssegély összegének fenntartásához és a segélyezettek körének bővítéséhez. Ez az eddig folyósított heti 600 dolláros (176 ezer forintos) segítség további folyósítását jelentené.

A republikánusok és a kormányzat képviselői ebbe nem egyeztek bele, heti 400 dolláros (117 ezer forintos) munkanélküliségi gyorssegélyt fogadtak volna el, illetve elutasítják, hogy a városokat és tagállamokat ebből a gazdasági csomagból támogassák. Érvelésük szerint a demokraták ezzel csak a járványtól függetlenül is rosszul vezetett és rosszul gazdálkodó, demokrata párti irányítású tagállamokat és városokat akarnák kimenteni. Steven Mnuchin pénzügyminiszter közölte: új javaslatokat vár a demokrata politikusoktól. 

A kongresszus március óta már több gazdaságélénkítő csomagról fogadott el törvényt, összesen 3000 milliárd dollár értékben.