Bernát, Felícia
EUR 383,67 Ft
USD 362,58 Ft
8 °C
30 °C

Elindult a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés

2020.08.11. 13:43

Megjelent a Lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében.

A júliusban bejelentett ütemtervnek megfelelően – amennyiben kedvező ajánlatok érkeznek és a kormány biztosítja az ígért támogatást – a BKK 2021 februárjában köthet szerződést a kivitelezővel, és márciusban kezdődhet a kivitelezés. A híd így 2023-ra születhet újjá – írják.

A BKK a Közbeszerzési Hatóság által kért hiánypótlást néhány nap alatt teljesítette, az eljárásban mindez nem okoz semmilyen késedelmet – teszik hozzá. A Közbeszerzési Hatóság korábban azt közölte, a Lánchíd-tender közbeszerzési felhívása azért jogellenes, mert a főváros mint ajánlatkérő nem tartotta be a referencia-időszakra vonatkozó előírást. A főváros ennek értelmében legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de 8 éven belül befejezett referenciát követelhet meg. A jogszabály mindössze annyi eltérést enged, hogy a kezdés ideje indokolt esetben 11 évnél korábbi is lehet – hangsúlyozta a közlemény. A kiírás kifogásolt része 8 év helyett 10 éves referencia-időszakot írt volna elő.

A Lánchíd-felújítás kivitelezőjének feladata lesz

  • újjáépíteni az átkelő közúti pályáját és gyalogos járdáit, javítani az acélszerkezeteit és azok korrózióvédelmét, restaurálni és felújítani a gyalogos korlátokat;
  • a budai és a pesti oldalon is szakszerűen restaurálni a kőoroszlánokat, visszaépíteni a hiányzó műemléki elemeket;
  • a híd új LED-technológiás, változtatható színképű közvilágításának kialakítása;
  • a biztonságos közlekedés érdekében gyalogátkelőhely létesítése a pesti hídfő északi és déli járdájára között;
  • kiszélesíteni a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat, átépíteni a lépcsőket;
  • rendezni, roncs- és lőszermentesíteni a híd környéki Duna-medret, korszerűsíteni a hajózási jelzéseket.

A Lánchidat már tíz éve fel kellene újítani. A sok tervezési vita után a tendereztetés tavaly ősszel fejeződött be, de kiderült, hogy a legolcsóbb vállalkozó is túl drágán újítaná fel a hidat. Az új városvezetés pénzhiányra hivatkozva érvénytelenítette a pályázatot, amely a híd és az Alagút felújítására vonatkozott. Ha mélyebben bele akarna merülni a lánchídi huzavonába, olvassa el szájbarágónkat róla.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek