Nem jönnek a kormány által megígért milliárdok, balesetveszélyessé vált Szentendre belvárosának egy része

2020.08.12. 10:10

A kormány még 2017-ben, tehát a helyi ellenzék győzelme előtt határozott arról, hogy Szentendre és Vác több milliárd forintot kap a két település történelmi belvárosában található épületek felújítására. Az ígért pénz azonban azóta sem érkezett meg, az épületek és az utcák egy része pedig balesetveszélyessé vált,írja a 24.hu.

A szentendrei önkormányzat például a napokban záratta le a belvárosi Templom teret, mert veszélyessé váltak az odavezető utak. Szentendrének 8,2 milliárd forint jutna, ebből a város a templomdombi felújítás mellett 2,6 milliárdot költhet a Fő téren álló Képtár, az egykori kereskedőház rekonstrukciójára, és további 2,6 milliárdot a Duna korzó újjáépítésére - írja a lap.

Azonban az ígért pénzből az elmúlt három évben egyetlen forint sem érkezett meg. A váci belvárosban is több történelmi épület van nagyon rossz állapotban, a 2017-es kormányrendelet alapján a városnak 4 milliárd forint járna a munkálatok finanszírozására.

Fülöp Zsolt szentendrei és Matkovich Ilona váci polgármester szerint a projektek a Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ) akadtak el, ezért közös levélben fordultak Guller Zoltánhoz, az ügynökség vezérigazgatójához, aki a turisztikai térségek fejlesztésével kapcsolatos állami feladatok koordinációért felelős miniszteri biztos is.

A polgármesterek szerint a gyorsuló ütemben amortizálódó épületek nemcsak a városok reputációját rontják, hanem közvetlen hatással vannak a turizmusból élő vállalkozások forgalmára is. Személyes találkozót kértek Gullertől, de állításuk szerint az MTÜ vezetője még nem reagált a megkeresésre.

A 24.hu azt írja, a Magyar Turisztikai Ügynökség jelentős összegeket osztott szét egyedi turizmustámogatások címén. A több százmilliós, sőt milliárdos összegek nyertesei között nincs egyetlen ellenzéki önkormányzat sem. Felcsút fideszes vezetése viszont például másfél milliárd forintot kért az árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére.