16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Irán 0
Egyesült Államok 0

A balatonaligaiak attól tartanak, hogy egy kormányhatározat miatt elzárhatják előlük a tópart egy részét

2020.08.13. 16:02

A kormány még a múlt héten nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a Club Aliga fejlesztését. A helyi civilek attól tartanak, hogy az egykori pártüdülő területét így elzárhatják a helyiek elől, írja a 444.

A szabad megközelíthetőségért küzdő civil szervezet, az Aligai Fürdőegyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányrendelet felrúghatja a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga fejlesztői közti megállapodást, ami a Club Aliga még állami tulajdonban lévő területeinek használatára vonatozik.

Ebben ugyanis az szerepel, hogy az ingatlanfejlesztőnek a lakosság által használt közutakat, közparkot és a szabad parti sétányokat fenn kell tartania, valamint ezeknek a területeknek az önkormányzati tulajdonba adását kezdeményeznie kell a magyar államnál.

A civilek posztja szerint azonban a rendelet felhatalmazza a fejlesztőt, hogy ezeket a közfunkciókat ne tartsa fenn: megszüntesse a közutakat; megszüntesse a parti sétányt és vízparti telkeket alakítson ki; építési telekké alakítsa a közparkot és a zöld területeket, továbbá lehetősége van a terület teljes lezárására is.

A szervezet egyik vezetője, Rada Enikő azt mondta a lapnak, hogy minden bizonnyal tévedésből kerülhetett be a kormányrendeletbe a közutakat, szabad parti sétányt, közparkot megszüntető rész, hiszen azzal felülírnák a meglévő szerződéseket. Szerintük a közfunkciók megszüntetése nem lehet nemzetgazdasági érdek. Hogy tisztázzák a dolgot, segítséget kérnek az országgyűlési képviselőjüktől, és keresik majd a fejlesztő céget is, ami egyébként alig osztott meg valamit velük a terveiről.

A lap idézi a fejlesztő Appeninn közleményét, amelyben az áll, hogy „a kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítás ténye nem változtat azon az elképzelésen, amely szerint a terület fejlesztése a helyi érdekek figyelembevételével, Balatonvilágos Község Önkormányzatának bevonásával történik. Mindemellett az aligai strand az eddig megszokott feltételek mellett továbbra is nyitott lesz a látogatók számára”.

Az Appeninn korábban Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltsége volt, de már mindketten kiszálltak a cégből.  • Tippek
  • Bankszámla