Móric
10 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Attila elhitette az emberekkel, hogy jól meg tudja fialtatni a pénzüket, aztán kiderült, hogy kamu az egész

2020.08.13. 11:31

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 275 millió forintos bírságot szabott ki U. Attilára jogosulatlan pénzgyűjtés miatt, megtiltotta a tevékenység folytatását, és 500 millió forint befektetői pénzt zárolt – közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

Az MNB piacfelügyeleti eljárást indított azért, hogy a budapesti U. Attila végzett-e üzletszerűen jegybanki engedélyhez kötött betétgyűjtést.

A vizsgálat igazolta a gyanút, U. Attila a Fireflies nemzetközi szállásközvetítői értékesítési rendszer termékeinek továbbértékesítésére hivatkozva számos magyarországi befektetőtől milliárdos nagyságrendű összegben vett át pénzt, és 

Két-három hónap alatt 18 százalékos hozammal megnövelt garantált visszafizetést ígért.

A felügyeleti eljárás során megállapították, hogy U. Attila valójában a számára átadott összegekkel nem végzett semmiféle kereskedelmi tevékenységet, 

de hatékonyan hitette el a befektetőkkel, hogy az általa ígért ügyletek valóban megtörténtek.

Az MNB közölte, a befektetők számára figyelmeztetést is tett közzé honlapján, zároltatta a magánszemély bankszámláját, a zárolt összeget, illetve a vizsgálatának helyszíni ellenőrzése alkalmával zár alá vett, csaknem félmilliárd forintnyi készpénzt átadta a nyomozó hatóságnak.

A jegybank több bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben, és javasolja, hogy a károsult ügyfelek mielőbb jelentsék be polgári jogi igényüket az BRFK-nál.

(MTI)