21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0

Elveszítette a munkáját, de csak 110 nap után kapott álláskeresési járadékot

2020.08.13. 10:46

A koronavírus-válság miatt elveszítette a munkáját egy férfi, még áprilisban igényelt is álláskeresési járadékot, de a törvény szerinti 60 napos elbírálási határidő helyett csak a 110. napon kapta meg a pénzt, írja a 24.hu.

A lap emlékeztet arra, hogy a munkaerőpiaci járulékot azért vonják le a munkavállalók bruttó béréből, hogy ha valaki elveszíti az állását, akkor a befizetett járulékért joggal várhasson segítséget az államtól, azaz időben kapjon munkanélküli segélyt, mostani nevén álláskeresési járadékot.

A cikkben szereplő férfit a járvány intenzívebb időszakában, április 17-én bocsátották el munkahelyéről, a rákövetkező hétfőn, április 20-án már jelezte is elektronikusan a kormányhivatalnak, hogy munkanélküli lett, és igényli a járadékot. Visszajelzést nem kapott, ezért júniusban bement a munkaügyi központba, ahol jelezték neki, minden rendben, a határidőig sorra kerül. Nem került.

Aztán július közepén talált munkát, de ekkorra még mindig nem bírálták el a kérelmét. Július 29-én kapta meg a határozatot a fővárosi kormányhivataltól, hogy jár neki az álláskeresési járadék, méghozzá július 18-ig bezárólag. Tehát tíz nappal azután kapta meg az értesítést, ameddig megilleti őt a támogatás.

A kérelem beadásától számítva a századik napon született meg a határozat, pénzt pedig csak augusztus 5-én, a korábbi állásának elvesztésétől számítva a 110. napon kapott.