Ismét kezdenek visszatérni a maszkviseléshez a magyarok

2020.08.17. 18:48 Módosítva: 2020.08.17. 20:21

Az Ipsos augusztusi Capibusz kutatása szerint zavartalanul élik tovább az életünket a magyarok, de a fertőzöttség enyhe emelkedésére reagálva jelentősen nagyobb hangsúlyt fektetnek a vírus elleni védekezésre, mint egy hónappal korábban, olvasható az Ipsos weblapján.

Az 1 000 felnőttkorú magyar állampolgár megkérdezésével, országos mintán zajló kutatás az Ipsos Omnibusz kutatásának részeként készült július végén. Az eredmények reprezentálják a hazai 18 éven felüli népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint.

Az eddig mért legmagasabb, 87 százalékos a szájmaszk viselésének aránya hazánkban.

A lakosság viselkedésében érzékelhető trendek kettős képet mutatnak: míg fokozatosan visszatérnek a korábbi életvitelükhöz, a védekezésről a második Covid-hullám árnyékában sem feledkeznek meg a magyarok, írja a közvéleménykutató. A fertőtlenítő kézmosás, illetve a másokkal való kézfogás kerülése az áprilisi értékeket megközelítő gyakoriságot mutat.

Forrás: Ipsos
Forrás: Ipsos
Fotó: Balazs Kovacs

Kiemelkedő arányú a mért növekedés a védőmaszkok viselésében áprilishoz, valamint a múlt hónaphoz viszonyítva is. Az egyes társadalmi szegmenseket, régiókat vizsgálva megállapítható, hogy nincs jelentős eltérés a maszkok használatában, a védekezési forma általánosan elterjedt lakhelytől, életkortól vagy akár életviteltől függetlenül

– írja az Ipsos.

A lakosság mobilitása sokat erősödött az áprilisi mélypont óta eltelt hónapokban. Az alanyok fele (52%) jelezte azt, hogy továbbra is kerüli a tömegközlekedést, ami a négy hónappal korábban mérthez képest ez 12 százalékpont csökkenést jelent, olvasható a jelentésben.

Forrás: Ipsos
Forrás: Ipsos
Fotó: Balazs Kovacs

Az Ipsos jelentése szerint belföldi utak irányában mérhető a legnagyobb nyitás, a korábbi 61%-ról 28%-ra csökkent azok aránya, akik átütemeznék az országon belüli útjaikat. A repülőútját 38%-os hányad mondja le vagy halasztja el, ami ugyanakkor szintén javuló értéket jelent a járvány első hónapjaihoz képest.

A fokozódó utazási kedv eredményeképp a felnőtt lakosság negyede, közel 1,8 millió fő (és családja) tervez még pihenést a nyár hátralevő részében, döntő többségében belföldi nyaralás formájában, írja a közvéleménykutató. 

ÁBRA: Tervez nyaralást idén nyáron? Forrás: Ipsos
ÁBRA: Tervez nyaralást idén nyáron? Forrás: Ipsos

Az 50 év alattiak terveiben nagyobb arányban jelenik meg a nyaralások lehetősége, közel harmaduk indul még útnak augusztusban. Érdekesség, hogy a vizsgált korcsoportok közül a 40-49 évesek a leginkább nyitottak külföldi utazásokra, bár esetükben is mindössze 6% tervezi átlépni az országhatárt, olvasható a cég közvélemény-kutatásában.

A tehetősebb társadalmi réteg 42%-a, a diplomások 48%-a enged meg magának nyaralást a szezon hátralevő részében, és 7%, illetve 9% külföldi desztinációkat (is) tervez. Az ellenpólust az E státuszúak, illetve a legfeljebb általános iskolát végzettek jelentik, körükben az arány mindössze 2% és 8%, a külföldi utak pedig egyáltalán nem szerepelnek a tervek közt.