Júliusban több magyar nyaralt belföldön, mint egy éve

2020.08.17. 14:31

Kiemelkedő eredményt ért el a turisztikai ágazat júliusban: a belföldi vendégek 1,2 milliós száma meghaladta a tavaly júliusi 1,1 milliót, és az előző havit is, az akkori 460 ezernek két és félszeres lett - közölte hétfőn a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A magyarországi szálláshelyekre csaknem 1,4 millió vendég érkezett júliusban, akik 4,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ebből 1,2 millió belföldi vendég 3,6 millió vendégéjszakán át tartózkodott a belföldi szálláshelyeken.

Az ügynökség közleménye megállapította: bár márciusban úgy tűnt, hogy a világjárvány elmossa az idei szezont, de a magyarok itthon maradtak és hazai szálláshelyeket kerestek fel.

A júliusi belföldi vendégszám a tavalyi eredményeket is felülmúlta.

Az első hét hónap összesített adatai alapján július végéig 4,1 millió vendég 11,3 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, a vendégek 65 százaléka belföldi volt. A budapesti szálláshelyeken 817 ezer vendég szállt meg, és 2,3 millió volt a vendégéjszakák száma. Az év első hét hónapjában a vidéki szálláshelyekre 3,3 millió vendég érkezett, akik csaknem 9 millió vendégéjszakát töltöttek el. Míg vidéken a belföldi vendégek voltak többségben (84 százalék), addig Budapesten a külföldiek, 76 százalékban, a teljes időszakra vonatkozóan.

Balaton

Júliusban a Balaton szálláshelyeire 504 ezer vendég érkezett, akik 1,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, 51 százalékuk magán- és egyéb szálláshelyeken, míg 28 százalékuk szállodákban. A térségben az elmúlt hónapban a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszaka 86 százalékát ők adták. A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszakák száma szerinti sorrendben

  • Siófok,
  • Balatonfüred,
  • Hévíz,
  • Balatonlelle
  • és Zalakaros

voltak. A TOP 5 küldőország - szintén a vendégéjszakák száma alapján - Németország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Ausztria volt. 

A vidéki szálláshelyekre mintegy 1,4 millió vendég érkezett 2020 júliusában, akik 4,1 millió vendégéjszakát töltöttek el. Vidéken is erőteljes volt a belföldi forgalom, a vendégek 88 százaléka hazai volt.

Budapest

Budapestre júliusban 78 ezer vendég érkezett, ez 236 ezer vendégéjszakát jelentett, 50 százaléka szállodákban. További 36 százaléka budapesti magán- és egyéb szálláshelyeken, 11 százalékát pedig közösségi szálláshelyen töltötték el. A külföldi vendégek számának mérsékelt növekedése tovább folytatódott júliusban is. Az év hetedik hónapjában 47 ezer külföldi szállt meg Budapesten, ezzel márciust követően ismét magasabb lett a külföldi vendégek száma, mint a belföldieké, ami 31 ezer volt júliusban. A TOP 5 küldőország, vendégéjszakaszám alapján Németország, Lengyelország, Franciaország, Egyesült Királyság és Csehország volt.

Arra nem tér ki a Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye, hogy például Budapestre a tavalyihoz képest mennyi külföldi turista érkezett, de az biztos, hogy a járvány miatt a szokásosnál jóval kevesebb. A nagyrészt ezekre a bevételekre építő fővárosi turisztikai vállalkozások ezért továbbra is nagyon nehéz helyzetben vannak.