ÁSZ: Nem szabályszerűen számolt el gazdálkodásával a Párbeszéd

2020.08.25. 10:42

A Párbeszéd Magyarországért Párt 2017–2018-ban a gazdálkodásának szabályozási környezetét a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki, azonban gazdálkodása során a jogszabályi előírásokat nem tartotta be, a párt a közzétett pénzügyi kimutatásait nem szabályszerűen készítette el, olvasható az Állami Számvevőszék jelentésében. 

A Párbeszéd Magyarországért Párt 2013. július 9-én létrejött olyan egyesület, amely nyilvántartott tagsággal rendelkezett, és a nyilvántartásba vételét végző bíróság előtt kinyilvánította, hogy a párttörvény rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismeri el. A párt 2017-ben 106,7 millió Ft, míg 2018-ban pedig 90 millió Ft központi költségvetési támogatásban részesült.

Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a Párbeszéd Magyarországért Párt által közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartotta-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, valamint a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt-e fel.

A Párbeszéd Magyarországért Párt a 2017–2018. évekre vonatkozóan a jogszabályi előírások szerint kialakította a gazdálkodására vonatkozó számviteli kereteket és belső szabályozásait.

A párt a működéséhez juttatott forrásokat nem szabályszerűen számolta el, így a bevételei nyilvántartásához kialakított könyvvezetési rendszere nem biztosította a magánszemélyektől kapott adományok, hozzájárulások között elszámolt bevételek beazonosíthatóságát, számviteli elszámolásának szabályszerűségét, ellenőrizhetőségét, átláthatóságát és elszámoltathatóságát

– írja az ÁSZ.

A párt számviteli nyilvántartása nem alkalmas arra, hogy a magánszemélyektől kapott egyéb hozzájárulások, adományok között elszámolt bevételek tényleges forrását igazolja, így a párt nem igazolta, hogy ezen hozzájárulások, adományok a párttörvény szerinti engedélyezett forrásból származtak. A 2017-2018. években a teljesítések igazolása nélkül történt kifizetések miatt nem igazolt továbbá, hogy a párt a rendelkezésére álló forrásokat a feladatellátásaira fordította.

Az ÁSZ szerint a Párbeszéd a 2017. és a 2018. évi pénzügyi kimutatásait nem szabályszerűen készítette el, mert a pénzügyi kimutatások adatait szabályszerű könyvvezetéssel nem támasztotta alá, elkészítésük során nem érvényesült a következetesség elve. A nem szabályszerűen elkészített pénzügyi kimutatásait a jogszabály által előírt határidőben tette közzé a Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítőben és a saját honlapján.

A feltárt szabálytalanságok kijavítása érdekében az ÁSZ négy javaslatot tett a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnökeinek. A Párbeszéd társelnöke a jelentéstervezetre adott észrevételében – elismerve az ÁSZ által megállapított, feltárt hibákat – jelezte, hogy intézkedik a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása, illetve jövőbeli elkerülése érdekében. A párt társelnöke a tervezett intézkedéseiről tájékoztatta az Állami Számvevőszéket, intézkedési tervét 30 napon belül kell megküldenie az ÁSZ részére.