Bajban a brit autópiac

2020.09.07. 06:31 Módosítva: 2020.09.07. 06:32
Az augusztusi értékesítési statisztikák szerint továbbra is bajban van a brit autópiac. Szakértők szerint a válságnak két oka van: a magánszemélyek részére történő eladások és a céges értékesítések egyaránt estek múlt hónapban a Brexit okozta bizonytalanság, illetve a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt.

A Brit Autógyártók- és Kereskedők Szövetsége (SMMT) által közzétett augusztusi értékesítési adatok szerint augusztusban csupán 87 226 személyautót adtak el, és ez  5,8 százalékos csökkenést jelent 2019 augusztusához képest - írja a Portfolio.  Igazán aggasztó a szakemberek szerint, hogy mind a magánszemélyeknek (-1,7 százalék) történő eladások. mind a flottás értékesítések (-5,5 százalék) egyaránt csökkentek múlt hónapban.

A teljes évet tekintve a visszaesés csaknem 40 százalékos, hiszen az év első 8 hónapjában eddig alig valamivel több, mint 915 ezer autót értékesítettek az Egyesült Királyságban.

A rossz hírek közé azonban egy jó adatsor is bekerült.  Legalább a környezetvédők örülhetnek, hiszen míg a belsőégésű motorral szerelt járművek eladásai nagyot estek idén, addig a részben, vagy teljesen elektromos meghajtású modellek értékesítései valósággal szárnyaltak. Az akkumulátorral felszerelt elektromos autók értékesítése 77 százalékkal nőtt augusztusban 2019 azonos időszakához képest, míg a Plug-in Hibrid modellek eladásai 221 százalékkal ugrottak meg. Durván visszaesett a dízelautók (40 százalékkal) és a benzines személyautók (15 százalékkal) eladása. 

Az Egyesült Királyságban az eladási statisztikákat a Ford vezeti, őket a Volkswagen, az Audi, a BMW és a Mercedes követi