Irinyi-terv: két és félmilliárdos vissza nem térítendő támogatást kapnak a cégek

2020.09.10. 16:00

Az Irinyi-terv iparstratégiai programban 51 pályázóból 19 cég nyert 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az idén. A forrás felhasználásával 7 milliárd forint értékű beruházás valósul meg. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a jövő magyar, high-tech és zöld, így a kormány kiemelt célja, hogy minél több olyan hazai tulajdonú vállalat jöjjön létre, fejlődjön, amely korszerű, zöldtechnológiát alkalmazva biztos megélhetést nyújt munkavállalóinak, és világszínvonalú termékeket, szolgáltatásokat állít elő. Számos jó színvonalú projekt érkezett a pályázati kiírásra: a vállalkozásoknak 35 százalékos támogatást ajánlottak beruházásaikhoz.

A támogatásokat a cégek egyebek mellett kapacitás- és termékkínálat-bővítésre, a termékek piacra vitelére, kutatási és fejlesztési tevékenységre, az energiahatékonyság növelésére használhatják. Az idei nyertesek közül kitűnnek a 3D nyomtatáshoz, a repülőgépiparhoz, a fémmegmunkáláshoz, a speciális gépgyártáshoz, a zöldgazdasághoz kapcsolódó támogatási igények – írta a az MTI.

György László azt mondta: az Irinyi-tervben a legkiválóbb vállalkozásokat támogatják, és ez a költségvetésnek is megtérül. Számítások azt mutatják, a gazdaság fejlesztés-támogatás programban az 5 éves fenntartási idő alatt a tavaly adott 1 adóforint 4 adóforintot, az idén pedig 1 adóforint 6 adóforintot termel azon felül, hogy a támogatással megerősítik a vállalkozásokat, a munkahelyeket, illetve új álláslehetőségeket hoznak létre, szélesítik a beszállítói kört.