Német sertéshús-dömpingtől tart a magyar ágazati szövetség

2020.09.10. 19:50

Afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött vaddisznót találtak Németországban. A Magyar Húsiparosok Szövetsége arra kéri a kiskereskedelmi láncokat, hogy ne vásároljanak és értékesítsenek irreálisan alacsony áron sertéshúst, akkor sem, ha dömpingáron jelenik meg a német sertéshús az európai piacon az ASP miatt – olvasható a szövetség honlapján. A szervezet közleményében hangsúlyozza: a vírus megjelenése az Európai Unió legnagyobb sertéshús-előállító országában várhatóan jelentős piaci zavarokat okoz rövid időn belül az EU sertéshúspiacán.

A korábbi gyakorlat alkalmazását feltételezve várható, hogy a legtöbb EU-n kívüli ország megtiltja a német sertéshús importját, emiatt Németországban ideiglenes túlkínálat alakulhat ki. Valószínűsíthető, hogy az ottani vágóhidak a beragadó húskészleteik minél nagyobb részét a saját piacaikon kívül próbálják majd elhelyezni, és ennek keretei között szinte bármilyen áron a magyar kiskereskedelmi láncok felé is értékesítési ajánlatokat fognak tenni – írta a szövetség.

Az irreális ár a húsipari szervezet szerint a nemzetközi szinten is versenyképes magyar gazdálkodókat lehetetlenítené el, akik az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtottak végre. A hús áresése miatt a sertéstenyésztők jelentős része kilátástalan helyzetbe kerülne.

Nagy István agrárminiszter csütörtökön a magyar sertéshús beszerzésének fenntartására hívta fel a kereskedelmi láncokat. A politikus szerint ebben a helyzetben a következő hetekben, hónapokban a kereskedelmi szektor szereplőinek partnerséget kell vállalniuk a magyar sertéságazattal és húsiparral.