Az Orbán-kormány most már 5,1 százalékos gazdasági visszaeséssel számol

2020.09.11. 06:51 Módosítva: 2020.09.11. 08:31

Még a konvergenciaprogramban is optimista volt az Orbán-kormány, amikor 3 százalékos gazdasági visszaeséssel számolt, mert ma már

5,1 százalékos csökkenésre számít 

– erről a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára beszélt a Világgazdaság konferenciáján. Rákossy Balázs úgy fogalmazott: 2021 a gazdaság újraindításának éve lesz, új növekedési tervet készít a kabinet. Mint mondta, unortodox eszközök jöhetnek.

Az államtitkár szerint a kabinet az uniós finanszírozás szempontjából kedvező helyzetben van, mert januártól új források érkeznek az országba, ilyen a 750 milliárd eurós helyreállítási alapból Magyarországnak jutó rész.

A PM államtitkára közölte: 

jövőre összesen 51,3 milliárd euró uniós forrás fog rendelkezésre állni, ebből 20,5 milliárd euró kohéziós alapból származik. A helyreállítási alapból 6,2 milliárd euró vissza nem térítendő forrás mellett 10 milliárd euró összegű hitelkeret is a magyar gazdaság élénkítésére szolgálhat.

Rákossy Balázs szerint a járvány egy évtizedes konjunktúrának vetett véget, hiszen a 2013-as konszolidációt követően erőteljes bővülés következett. 2020 első negyedévében még megvolt a növekedési előnye az országnak, de a második negyedévben lefagyott a magyar és a világgazdaság. Az államtitkár szerint mintegy 230 ezer ember veszíthette el az állását, ezért a kormányzati szándék az, hogy az új munkahelyet teremtő intézkedések kiemelt szerepet kapjanak a következő időszakban.