A faktoring piac a válságban is virágzik

2020.09.14. 15:43

Koronavírus ide vagy oda, a követelések adásvétele, azaz a faktoringpiac dinamikusan bővült az első hat hónapban. A forgalom 20 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest, 1262 milliárdról 1515 milliárd forintra – olvasható a Magyar Faktoring Szövetség honlapján. A finanszírozási (hitel) állomány 7 százalékkal nőtt, 286 milliárd forintról 294 milliárdra az első fél évben.  

A szövetség közleményében azt írta, hogy bár a tavalyi év azonos időszakához képest a forgalom- és a hitelállomány-növekedés látványos, az előző negyedév adatait figyelembe véve a pandémia kedvezőtlen hatása a faktoring szolgáltatások alakulásában is kimutatható. Évtizedes tapasztalatuk alapján a második negyedévben szezonálisan magasabb a forgalom. A járvánnyal sújtott második negyedben a forgalom azonban nem nőtt, sőt, 64 milliárd forinttal csökkent. A vállalkozásoknak nyújtott finanszírozás is 6,2 milliárd forinttal kevesebb volt június, mint az első negyedév végén. Ez a hitelállomány 2 százalékos zsugorodását mutatja a pandémia első hulláma idején.

A faktoring szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek száma ugyanakkor nem csökkent a járvány hónapjai alatt sem. A fél év végén 3350 kliens használta aktívan a faktoring finanszírozást, ami 2 százalékos bővülést jelent. Elsősorban a közép-, illetve nagyvállalatok érdeklődése nőtt meg számottevően a faktoring szolgáltatás iránt.