Hatmilliárd forintot költenek nálunk egy évben a külföldi vadászok

2020.09.14. 08:26 Módosítva: 2020.09.14. 08:26

Súlyos veszteséget okozhat a vadásztársaságoknak, ha az őszi főszezonban sem tudják fogadni a külföldi bérvadászokat, akik az éves vadászati összbevételek több mint ötödét adják Magyarországon – olvasható a Világgazdaság hétfői számában.

Évente 25-30 ezer külföldi jön Magyarországra vadászni, a 2018–19-es vadászati évben mintegy 6,2 milliárd forintot fizettek bérlelövésért és a kapcsolódó szolgáltatásokért, míg az ágazat teljes forgalma meghaladta a 27,6 milliárdot – idézi a lap az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikáját, és megjegyzi, hogy a 2019 márciusától 2020 februárjáig tartó időszakra vonatkozó adatok még nem elérhetők.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) a Világgazdaságot úgy tájékoztatta, hogy már a márciusban életbe léptetett korlátozások is megnehezítették a vadgazdálkodók dolgát, nyáron viszont a belföldi piac még jelentős részben pótolni tudta a hiányzó külföldi vadászokat. A legtöbb külföldi azonban ősszel érkezik, a vadászati főszezonban, és egyelőre nem világos, hogy a szeptemberben bevezetett határátlépési szigorítások hogyan vonatkoznak erre a körre.

A vadászkamara szerint a bérvadászat gazdasági tevékenység. Az OMVV attól tart, hogy a vadgazdálkodók tetemes bevételkiesést lesznek kénytelenek elkönyvelni, de pillanatnyilag nem számszerűsíthető, hogy az idei vadászati év mekkora veszteséggel zárul majd.