A kamaraelnök szerint felkészültek a vállalkozások a koronavírus második hullámára

2020.09.14. 12:26

A koronavírus-járvány második hulláma nem lesz akkora befolyással a gazdaságra, mint a tavaszi első hullám volt, mert a vállalkozások most sokkal felkészültebbek – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Kossuth Rádió hétfő reggeli műsorában. Parragh László emlékeztetett: március elején 78 százalék volt a gazdaság kapacitáskihasználtsága, ami egy hónap alatt 55 százalékra csökkent, a cégek 12 százalékának nullára esett a tevékenysége.

A kamara elnöke kizártnak tartja, hogy ez megismétlődjön, mert a vállalkozások mellett a lakosság és a döntéshozók is felkészültek a járványhelyzetre, és elindultak a gazdaságot segítő intézkedések is. Ágazatonként és régiónként azonban jelentős különbségekre kell számítani. A turizmusban például látszott, hogy a fővárosival ellentétben a vidéki turizmust megmentik a magyar turisták.

Kapcsolódó

A koronavírus-járvány hatása a gazdaságra

A világban járvány tombol, és ez súlyosan érint a gazdaságot is.


Parragh László beszélt arról is: már újraindultak a megbeszélések a gazdaságvédelmi intézkedésekről a kormányzat szereplőivel, ám kérdés, hogy a büdzsé teherbíró képessége mire lesz elegendő a kiadási oldalon. Az adóbevétel ugyanis nem nő a kívánt mértékben, a kiadások pedig megugrottak a járványvédelmi intézkedések és az egyes ágazatok megmentését szolgáló költségvetési beavatkozások miatt.

Az MKIK elnöke szerint közös teherviselésre van szükség: a munkaadóknak a profit, a munkavállalóknak a bérnövekedés egy részéről kellene lemondaniuk, az államnak pedig tudomásul kellene vennie, hogy másként alakul a költségvetési hiány és az infláció mértéke is.