Történelmi mélyponton lehet az Egyesült Államok költségvetési hiánya év végére

2020.09.14. 15:32

A koronavírus elleni küzdelem alatt az Egyesült Államok augusztusi költségvetési hiánya elérte a 200 milliárd dollárt, háromezer milliárdra növelve az összesített éves deficitet. Államkincstárii adatok szerint év végére elérheti a 3,3 ezer milliárd dollárt, ami az 1945 óta mért legmagasabb költségvetési hiány lenne – írja a Fox News

A Kongresszus Költségvetési Osztályának előrejelzéseaz amerikai bruttó hazai termék 16 százalékát teszi ki, ami a második világháború óta regisztrált legnagyobb hiány.

A deficit-előrejelzés 2030-ig meghaladja az 50 éves deficitátlagot – amire az adósság elérheti a GDP 109 százalékát. A 2020-as év végére a 98 százaléka lesz a GDP-nek a megjósolt hiány. Összehasonlításképpen: 2019-ben a GDP 4,6 százalékát tette ki a hiány.

A legtöbb kiadás, ami növelte a költségvetési hiányt, a koronavírus okozta válság kezelésére lett elköltve. A gazdasági mentőcsomag többek között tartalmazott kedvező hiteleket kisvállalkozások számára és azonnali kifizetéseket amerikai háztartások számára.