Emelkedett a brit munkanélküliség, átlagosan 4,1 százalékos volt a bejegyzett állástalanok aránya

2020.09.15. 12:40

Nagy-Britanniában csaknem 700 ezerrel csökkent az aktív alkalmazotti állomány a koronavírus-járvány márciusi kezdete óta, ami 2,4 százalékos mérséklődésnek felel meg. Ez a folyamat a legfiatalabb munkavállalói korosztályt érinti a legsúlyosabban. A júliussal zárult három hónapban átlagosan 4,1 százalékos volt a bejegyzett állástalanok aránya Nagy-Britanniában, 0,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a brit statisztikai hivatal. 

Az adatok szerint a 16–24 éves korcsoportban 156 ezerrel 3,63 millióra csökkent a vállalatok fizetési listáján szereplő alkalmazottak száma. A 18–24 éves korosztályon belül soha nem látott mértékben, 146 ezerrel esett vissza az alkalmazotti állomány.

A júniussal zárult idei második naptári negyedévben példátlan ütemben, 20,4 százalékkal zuhant a brit GDP, negyedéves összevetésben. Áprilisban, a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások érvénybe léptetése utáni első teljes hónapban is 20 százalékkal esett a GDP, az előző hónaphoz képest – írta a távirati iroda. Azóta fellendülés kezdődött a brit gazdaságban: a hazai össztermék júliusban 6,6 százalékkal volt magasabb az egy hónappal korábbi szintnél.
   
Londoni makrogazdasági elemzők szerint a munkanélküliségi ráta további jelentős emelkedése várható. Októberben véget ér ugyanis az a program, amely révén a munka nélkül maradt, de a vállalatok által el nem bocsátott alkalmazottak bérének nagy részét az állam fizeti. Szakértők szerint attól az időponttól fogva a munkanélküliség különösen meredek emelkedésére kell számítani. A ház várakozása az, hogy a brit munkanélküliségi ráta az idei negyedik negyedévben 8,9 százalékon tetőzik, de jövőre ismét csökkenésnek indul, ahogy megkezdődik a brit gazdaság kilábalása a válságból.