A belföldi vendégek mentik a turizmust

2020.09.16. 21:42

Csúcsot döntött a belföldi idegenforgalom augusztusban, és lehet, hogy hosszabb távon is ez fogja meghatározni a szálláshelypiacot – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-vel. Az utazási szokások átalakulását vetíti előre, hogy a szálláshelyek egy hónap alatt 1,8 millió vendéget fogadtak, közülük 1,5 millió belföldi volt, ami tavalyhoz képest 300 ezres emelkedés.

Kapcsolódó

Pörög a belföldi idegenforgalom, de a külföldi turisták hiánya miatt Budapesten nagy a baj

A Szállodaszövetség elnöke szerint leghamarabb 2022-re állhat talpra a turizmus.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint az 5,4 millió vendégéjszakából 4,4 milliót belföldi vendégek töltöttek el. Az idén nyáron az országos forgalom folyamatosan nőtt. A június volt az egyetlen hónap, amelyben a vendégek száma elmaradt a tavalyitól. Az összesítés alapján az utazók 93 százaléka vidékre utazott, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a budapesti szálláshelyek forgalma egész nyáron mélyponton maradt.

Az ügynökség ezt azzal magyarázza, hogy a más országból érkezők száma idén megcsappant. Tavaly 2,6 millió külföldi jött, 60 százalékuk a fővárosba.

Idén ráadásul a kevés külföldi sem Budapestet preferálta, hanem inkább a Balatont.

A tó mellett augusztusban 645 ezer, 82 százalékban belföldi vendég összesen 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A legnépszerűbb úti cél Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros volt. A magyarok a Balaton után főleg a Mátrába, a Bükkbe, valamint a Debrecen–Hajdúszoboszló–Hortobágy térségbe és a Tisza-tóhoz utaztak.

A más államból érkezők körében a második legnépszerűbb úti cél Budapest volt. A legtöbb külföldi Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból és Ausztriából érkezett.