Sanyarú képet fest a magyar gazdaságról az Euler Hermes

2020.09.16. 11:44

Két kemény két év vár a vállalatokra Magyarországon, amely 2022-re érheti el a járvány előtti gazdasági teljesítményét – hívja fel a figyelmet előrejelzésében az Euler Hermes hitelbiztosító. Magyarország Csehországhoz és Szlovákiához hasonlóan szenvedi meg a járvány gazdasági hatásait, és a kilábalás is hasonló mintát követ majd. A hitelbiztosító 2020-ra 7,4 százalékos GDP-visszaesést vár Magyarországon, 4,8 százalékkal csökkenő fogyasztást, 3,8 százalékos inflációt és 6 százalékos munkanélküliséget. Az ipar teljesítményének és a lakosság fogyasztásának harmadik és negyedik negyedévi alakulása fogja meghatározni a magyar gazdaság idei teljesítményét – írja az MTI a jelentésre hivatkozva.

Kapcsolódó

Újabb gazdaságvédő intézkedések jönnek

A kormány a következő hetekben újabb gazdaságvédelmi intézkedésekkel segíti az újraindulást – mondta a pénzügyminiszter.

A hitelbiztosító szerint a magyar ipari termelés a harmadik negyedévben 18, az utolsó negyedévben pedig 25 százalékkal csökken az előző év azonos időszakához képest. Az év egészére vonatkozóan ez akár 10 százalékos iparitermelés-visszaesést is jelenthet. A pozitív fordulatra a jövő év második negyedévéig kell várni.

A vállalati fizetésképtelenségek számát tekintve Magyarországon a hitelbiztosító 5 százalékos növekedést vár ebben az évben, de jövőre az esetszám 15 százalékkal emelkedhet. Az Euler Hermes prognózisa szerint sok minden múlik azon, hogy mi lesz a hitelmoratórium lejárta után, és milyen további kormányzati források válnak elérhetővé a nehéz helyzetbe jutott vállalatok megsegítésére. 

Az Euler Hermes fenntartotta Magyarország „B2”-es minősítését az országkockázati besorolásában, de a kilátásokat negatívra rontotta. Várakozásuk szerint a szállítási láncokban zajló átalakulási folyamatok, az erős exportkitettség, a turizmus visszaesése és a fogyasztási trendekben várható változások miatt 2021-től fokozódik a vállalati fizetésképtelenségi kockázat Magyarországon.   • Hírek
  • Bankszámla