Több mint 90 százalékkal kevesebb az utas a budapesti reptéren

2020.09.17. 14:54

A koronavírus miatt több mint 90 százalékkal csökkent az utasforgalom szeptember első két hetében a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren augusztushoz képest, az áruforgalomban viszont alig tapasztalható visszaesés.

Augusztusban még 400 ezer utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Szeptemberre is 90 százalék feletti visszaesést vár a Budapest Airport 2019 azonos időszakához képest.

Több légitársaság jelezte, hogy az utasszám csökkenése miatt októberben kevesebb járatot indítanak Budapestre, így a következő hónapban is 80-90 százalékos forgalom-visszaesésre lehet számítani.

A Budapest Airport korábban már lezárta a 2-es terminál több utasforgalmi területét, mostantól pedig a Holiday Lite parkoló sem használható.

Az áruszállításban ugyanakkor alig látszik visszaesés: a január–augusztusi időszakban 84 500 tonna árut kezeltek Ferihegyen, ez alig 3 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest. A forgalom összetétele azonban megváltozott: a hosszú távú járatokkal együtt az alsó fedélzeti légiáruszállító-kapacitás is eltűnt. Elsősorban a dedikált áruszállító járatok szolgálják ki a piaci igényeket: számuk 17 százalékkal nőtt az év első nyolc hónapjában.  • Tippek
  • Hitelkártya