Visszaesett a hitelezés, szigorodnak a feltételek

2020.09.17. 19:52

A hitelpiacon a járvány hatására a második negyedévben a kereslet csökkent, a banki kínálati feltételek szigorodása mellett – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesítéséből. A jelentés szerint az az állami hitelprogramok hatása egyelőre még nem látszik.

A jegybank jelentéséhez Dancsik Bálint, a MNB osztályvezetője annyit tett hozzá: az állami beavatkozás a járvány által okozott károkat próbálja enyhíteni, ilyen segítség például a márciusban bejelentett  törlesztési moratórium. Ez mintegy 2000 milliárd forint likviditást hagy a vállalatoknál és háztartásoknál az év végéig.

A jegybank és az állami programok is támogatják az új hitelkibocsátást, ezzel teremtve meg a lakossági és a vállalati hitelpiac egyensúlyát.

A vállalati hitelállomány a második negyedévben 126 milliárd forinttal, 1,4 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. Negyedéves alapon a devizahitelek jelentősen mérséklődtek. Éves alapon, 2020 júniusáig csaknem 700 milliárd forinttal gyarapodott az állomány, ami 8,4 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az áprilisban indított növekedési hitelprogramokon keresztül csaknem 190 milliárd forinttal támogatták a cégeket, ez a kis- és középvállalati szerződéskötések 60 százaléka.

A lakossági hitelállomány 232 milliárd forinttal bővült a második negyedévben, éves szinten mintegy húsz százalékkal. A hitelintézetek mintegy 142 milliárd forint értékben kötöttek babaváró hitelszerződéseket, ez június végére már a teljes lakossági hitelállomány mintegy tizedét adta. Az adósok háromnegyede lakáscélra használja a babaváró kölcsönt – derül ki az MNB kimutatásából.