Lejár a határidő, bajba kerülhetnek az adósok

2020.09.17. 09:18

Ugyancsak főhet a fejük azoknak, akik éltek a járvány miatt bevezetett hitelmoratóriummal, és felfüggesztették törlesztéseiket. Az év végére tervezett lejárati határidő után ugyanis nemcsak hogy folytatniuk kell befizetéseiket, de a nemfizetős időszakban felgyülemlett kamatok miatt jóval többet kell majd visszafizetniük az eredetileg kiszámoltnál. 

Mivel a járványhelyzet miatt közben sokan a munkájukat is elvesztették, ez még nagyobb nehézséget róhat rájuk. A helyzetet felismerve a pénzügyi kormányzat a hitelmoratórium továbbvitelének lehetőségét mérlegeli, a jegybank pedig a sérülékenyebb jövedelmű adósok felkarolását javasolja. 

A Portfolio hitelezési konferenciáján a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fennálló hitelállomány 40-50 százaléka van moratóriumban, amivel 2000 milliárd forint likvid tőke maradt a lakosságnál és a vállalatoknál. Fábián Gergely hangsúlyozta, hogy átmeneti ösztönzőkre van szükség, nehogy bedőljenek ezek a hitelek.

A moratóriummal élő ügyfelek 10-15 százaléka, 160-240 ezer háztartási adós lehet sérülékeny a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz változása, a moratórium nélkül várhatóan fellépő fizetési nehézségek alapján.

A háztartások esetében a magasabb kamattal rendelkező, rövidebb futamidejű, fedezetlen fogyasztási hitelek esetében éltek a legtöbben a moratóriummal, míg a cégek körében a kis- és mikrovállalatoknál magasabb ez az arány. A cégeknél az is bonyolítja a helyzetet, hogy 14 ezer milliárd forint feletti szállítói kötelezettséggel is rendelkeznek, amire nem vonatkozik a moratórium. Márpedig ha a vállalkozások nem tudják fizetni a kötelezettségeiket, az továbbgyűrűzhet a gazdaságban.

Kapcsolódó

Kiszámoltuk, hogyan hat a hitelmoratórium a visszafizetésére

Egy 20 milliós kölcsönnél egymillióval dobhatja meg a teljes visszafizetést.

A konferencián felszólaló bankvezérek is egyetértettek abban, hogy a moratórium megszüntetését folyamatosan, és célzottan kell véghezvinni, aminél több kockázatot is mérlegelni kell.  A Bankszövetség elnöke emlékeztetett, hogy a moratórium  keretében 16 ezer milliárd forintos állományt, az össztermék 34 százalékának megfelelő összeget függesztettek fel a hitelintézetek márciusban. Ennek következtében a  bankrendszer profitabilitása az első félévben mintegy 80 százalékkal esett.  Jelasity Radovan szerint ennek ellenére egyetlen pénzintézet sem fog lehetetlen feltételeket támasztani az adósokkal szemben.

Bármi is legyen januártól, minden bank képes és hajlandó lesz rugalmas megoldásokat nyújtani a bajba jutott ügyfeleinek.

Vagyis fizetnünk kell, nyilván többet is, mint eredetileg, de bízzunk benne, hogy ez az elviselhetőség határain belül marad majd.