Újra érzem a balatoni lázat

D  VG20200730002
2020.09.17. 06:57
Az a hétvége, amelyikre a Balaton Soundot tervezték, teljesen átlagos volt a látogatottság szempontjából Zamárdiban, ami érthető, mivel a fesztivál elmaradt. Siófokra mentek a legtöbben, utána pedig Balatonfüred, Keszthely és Balatonlelle volt a leglátogatottabb balatoni település – derül ki a LocSight elemzéséből.

Alaposan megváltoztatta az utazási, nyaralási szokásokat is a koronavírus-járvány, az idei nyár éppen ezért sok szempontból rendhagyó volt. Jóval kevesebben utaztak külföldre, mint korábban, ami érthető, mivel nem lehetett hosszú távra tervezni, senki nem akart kockáztatni azzal, hogy hetekre, hónapokra előre szállást, repülőutat foglal. A legtöbben ezért a határon belül kerestek kikapcsolódásra alkalmas helyszínt, mégpedig elsősorban a Balatonnál.

Az adataink alapján minden hatodik magyar járt a Balatonnál a nyáron

– mondta Hegedüs Tamás, a LocSight egyik vezető elemzője.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából 1,6 millió ember fordult meg a legnagyobb tavunknál június elejétől augusztus végéig.

A LocSight a tömegek mozgásának elemzésén, digitális forgalomfigyelésen alapuló, valós idejű megoldás. A mobileszközök nyomokat, lokációbélyegeket hagynak hátra, amelyek segítségével lehetőség nyílik meghatározni egy-egy helyszín látogatottságát térben és időben is. Az információ forrása valós cselekedeteken alapszik, és nagyjából 100 ezer készülék 20 millió lokációbélyegét elemzi országszerte.

A Kékszalag hétvégéjén megugrott a balatonfüredi forgalom

A pandémia miatt érdekes adatok születtek. Bár egyértelműen hétvégenként volt legnépszerűbb a Balaton, a legerősebbnek számító szombatok és a leggyengébbnek mondható keddek között is csak 36 százalékos eltérést lehetett tapasztalni látogatottság tekintetében – míg a hétköznapok és a hétvégék között 27 százalék volt a különbség.

A látogatószám egész nyáron folyamatosan nőtt, igaz, július végén és az augusztus 20-i héten kiemelkedően sokan voltak, de ugyanez igaz, az 52. Kékszalag hétvégéjére is, amikor 30 százalékkal emelkedett a forgalom Balatonfüreden.

A Budapesttől távolabbi településeken átlagosan több időt töltöttek a turisták, Siófokon és Zamárdiban viszont másfélszer annyian voltak szombaton és vasárnap, mint hétfőtől péntekig. Ez különösen Zamárdi esetében érdekes, ahol a nyár elsősorban a fesztiváloktól szokott hangos lenni. Csakhogy mások mellett a Balaton Sound is elmaradt, így akkor, amikor a rendezvény lett volna, annyian voltak Zamárdiban, mint bármelyik másik átlagos héten.

Az utazók csaknem harmada 30 napnál is többet töltött a tónál

Siófok ezzel szemben a legnépszerűbb desztináció volt a látogatók körében, utána Balatonfüredre, Keszthelyre és Balatonlellére utaztak a legtöbben, míg Tihany a legtöbb nappalra érkező turistát vonzotta. A két part között meglehetősen nagy különbség volt, a déli partra 30 százalékkal többen érkeztek, mint az északira.

A bluetooth és a wifi jeleit gyűjtjük össze, amelyek segítségével statikus és nem statikus adatokat tudunk szerezni az emberek, tömegek mozgásáról, és ezeket rakjuk rá a térképre. Mi csak a jeleket látjuk, a felhasználókról természetesen semmilyen adatunk nincs. Kifejezetten érdekes, hogy nagyon sokan nemcsak néhány napra mentek a tóhoz, hanem jóval hosszabb időre, akár több mint egy hónapra is

– tette hozzá Hegedüs Tamás.

LocSight Balaton (002)
Fotó: Kántor Dezső / goldcomm.hu

Ami azt illeti, a statisztikák alapján a látogatók 28 százaléka több mint 30 napot töltött a Balatonnál, míg 35 százalék legalább egy hetet, 29 százalék pedig kevesebb mint hét napot.

(Borítókép: Érdeklődők a balatonfüredi mólóról nézik az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj tókerülő vitorlásverseny rajtját 2020. július 30-án. MTI/Varga György)