Nálunk csökkent leginkább az adóelkerülés

2020.09.17. 08:11 Módosítva: 2020.09.17. 09:05

Július 1. előtt havonta átlagosan 2,1 millió számláról érkezett adat az adóhivatalhoz, ez a szám már júliusban több mint a tízszeresére, 22,8 millióra emelkedett.  Izer Norbert , a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a számadatokat ismertetve kiemelte, hogy a hazai szabályozást az Európai Bizottság is elismerte.  Az  áfarésről szóló, most megjelent brüsszeli tanulmány szerint 2018-ban Magyarországon csökkent  legnagyobb mértékben (5,1 százalékponttal) az adóelkerülés.

Bár a közösségi felmérés a későbbi időszakot már nem tartalmazza, 2019-ben az adóelkerülési mutató még tovább javult, nemcsak régiós versenytársait előzte meg Magyarország, de még az adótudatosság egyik mintaállamát, Dániát is. Magyarországon az áfarés feleannyi, mint a régióban, tavaly 6,6 százalék volt az adóelkerülés mértéke, míg a régióban az átlag csaknem 14 százalék – részletezte az államtitkár.

A folyamatot erősítő online számlarendszerbe már több mint 910 ezren regisztráltak. Július 1. óta 15 százalékkal nőtt a regisztrált vállalkozások száma, akkortól ugyanis már értékhatártól függetlenül minden vállalkozói számlaadatnak be kell érkeznie  az adóhivatalhoz , így annak is, amely kevesebb mint 100 ezer forint áfaösszeget tartalmaz. 

Izer Norbert szerint a regisztrációt a koronavírus-járvány miatti (a hónap végén véget érő) szankciómentes időszak sem befolyásolja, hiszen a mulasztási bírság alóli mentesülésnek éppen a regisztráció az egyetlen feltétele. 

A legtöbb vállalkozó a szankciómentes időszak ellenére sem hagyta az utolsó pillanatra az átállást, és értékhatártól függetlenül minden belföldi adóalanynak kiállított számlájáról küld adatot az adóhivatalba. Az egyre erősebbé váló adótudatosság is közrejátszhatott abban, hogy jelenleg az összes beérkező számlaadatnak több mint 90 százalékát a 100 ezer forint alatti áfatartalmú számláról küldték be.

Felhívta a figyelmet arra, hogy október 1-jétől már minden vállalkozói számlát látni fog az adóhivatal. Ez egyrészt könnyebbé tesz az ellenőrzést, például a számlázási láncok valós idejű feltárását, másfelől rövidebb idő alatt utalhatják vissza az áfaösszegeket, hiszen a rendelkezésre álló adatok alapján gyorsan kiszűrhetők a jogosulatlan visszaigénylők.