ITM: bértámogatásokkal 280 ezer munkavállalón segítettek

2020.09.17. 11:41

A kormány a koronavírus-válság hatásainak enyhítését célzó Gazdaságvédelmi akciótervben meghirdetett bértámogatásokkal 280 ezer munkavállalón segített. A feldolgozás és az elbírálás a befejező szakaszához érkezett, az augusztus legvégén beadott pályázatok esetén is – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A munkahelyvédelmi bértámogatást csaknem 18 ezer vállalkozás igényelte 207 ezer munkavállaló foglalkoztatásához, összesen mintegy 35 milliárd forint értékben. Időtartama 3 + 1 hónap, így azok a munkaadók, akik augusztus végén adták be a pályázatukat, még az év végéig, január elejéig támogatást kapnak.

A munkahelyteremtő bértámogatás az álláskeresők elhelyezkedését segítette, az állam 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónapos továbbfoglalkoztatást vár el a vállalkozásoktól. Az 57 milliárd forintos összköltségű munkahelyteremtő bértámogatásra csaknem 37 ezer vállalkozás pályázott, a munkaadók 49 ezer álláskeresőnek teremtettek munkahelyet. A bértámogatási programok iránt a turizmus, a vendéglátás, a kereskedelem, valamint a feldolgozóipar cégei érdeklődtek leginkább.

A kutatás-fejlesztési bértámogatást mintegy 1300 vállalkozás igényelte. Az ITM közleménye szerint a kormány csaknem 23 ezer kutató-fejlesztő mérnök munkahelyének megtartásához járult hozzá. A támogatás összköltsége meghaladta a 17 milliárd forintot, a legtöbb pályázat az egyetemi városokból érkezett.