Botond, Mózes
EUR 386,76 Ft
USD 371,64 Ft
14 °C
29 °C

Fekete negyedév a szállítási ágazatban

2020.09.18. 11:57

Számottevően csökkent az áruszállítás teljesítménye 2020 második negyedévében. A kedvezőtlen piaci környezet hatására már 2019 második felében megindult a teljesítmény mérséklődése az ágazatnál, amelyet 2020 márciusától a koronavírus okozta járvány miatti intézkedések gyorsítottak. A nemzetközi közúti árufuvarozás teljesítménye harmadával esett vissza. A nemzetközi szállításé 26 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

 A legnagyobb mértékben, 37 százalékkal, a csővezetéken szállított áruk tömege csökkent.

Egyedül a vasúti áruszállítás teljesítménye nőtt, 4,7 százalékkal, a szállított áruk mennyisége pedig 8 százalékkal. Az átlagos szállítási távolság hosszabbá vált, 27 kilométerrel, 222 kilométerre emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal a honlapján.

A helyközi személyszállítás teljesítménye is visszaesett. Az utasok 77 százalékát autóbusszal, 22,9 százalékát vasúton, 0,1 százalékát pedig repülőn szállították 2020 második negyedévében.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt a helyi személyszállítást igénybe vevő utasok száma (198 millió fő) és az utaskilométerben mért teljesítmény egyaránt 62 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 35 országba irányuló utasforgalma 117,5 ezer fő volt, 97 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A forgalomba helyezett személygépkocsik száma szintén számottevően, 37 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla