Botond, Mózes
EUR 385,89 Ft
USD 370,29 Ft
12 °C
29 °C

Bankbotrány Nagy-Britanniában

000 DV479416
2020.09.21. 11:17

Nemrég kiszivárgott bizalmas információk szerint a brit óriásbank, a HSBC annak ellenére folytatta egy bűnözői csoport számlájának kezelését, hogy a piramisjátékot üzemeltető szervezet csalásairól tudomást szerzett – adta hírül a BBC.

Nagy-Britannia legnagyobb pénzintézete amerikai leányvállalatától több esetben jelentős összeget utalt át hongkongi HSBC-számlákra 2013-ban és 2014-ben. A kiszivárgott dokumentumok pontosan leírják a bank szerepét a nyolcvanmillió dolláros csalásban, melyet FinCEN-ügynek neveztek el.

A bank tagadja a vádakat, és azt állítja, mindenben megfelelt a hasonló ügyek elkerülésére hozott előírásoknak.

A nyilvánosságra hozott adatokból látható, hogy a befektetésnek álcázott piramisjáték azután kezdődött, hogy a HSBC-t 1,9 milliárd dollárra büntették az Egyesült Államokban pénzmosásban való részvételért. Ezután a pénzintézet jelezte: teljesen felszámolta a gyanús üzleteket.

A becsapott befektetőket képviselő ügyvédek szerint a banknak sokkal hamarabb zárolnia kellett volna a csalók számláit.

A kiszivárgott adatok között egy másik jelentős érdeklődésre számot tartó eset is van, amely szerint az Egyesült Államok egyik legnagyobb bankjaként működő HSBC segített egy közismert maffiózónak több mint egymilliárd dollárt eltüntetni.

(Borítókép: A HSBC londoni épülete 2009-ben. Fotó: Shaun Curry / AFP)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek