Lakásépítési boomot hozhatnak a belengetett otthonteremtési és jegybanki programok

B RKL20190209041
2020.09.22. 14:24

Bár Magyarországon legalább 30 ezer új lakásra van szükség a lakásállomány állapotának szinten tartásához és ennél is többre a megújuláshoz, ám ezt a szintet régóta nem éri el a piac. Az utóbbi években nőtt az új lakások száma, de a múlt év végén a kedvezményes lakásáfa búcsújával visszafogottabb lett az építési kedv. Ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint négyezer újlakás-hirdetés alapján vizsgálja a piacot.

Mikor, mennyi?

Eszerint az elmúlt két évtizedben évente átlagosan közel 24 ezer új lakás épült, ám a kép némileg csalóka, mert a kétezres években volt igazán komoly boom. 2004-ben és 2005-ben több mint 40 ezer új lakással bővült az állomány, 30 ezer feletti szintre pedig legutóbb 2009-ben volt példa.

Az akkori hitelezési és gazdasági válság viszont mélybe taszította az ingatlan-, ezen belül az újlakás-piacot

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A mélypont 2013-ban volt, akkor alig több mint 7000 lakást adtak át, 2019-ben viszont már több mint 21 ezret. Tehát még így is messze van a piac a 30 ezres szinttől, ami az állomány minőségének fenntartásához szükséges. Másfelől viszont az elmúlt években a befektetők rengeteg lakást felújítottak, ami pozitív tényező.

Ötletek, tervek – milyen egy 0 százalékos hitel?

Lehetséges, hogy a tervezett újabb otthonteremtési programok révén az új lakások piacán a jövőben változik a helyzet. Küszöbön áll a rozsdaövezeti lakásprogram, amelynek keretében a nagyvárosokban kedvezményes áfával épülhet több ezer új lakás. A gazdasági és kormányzati döntéshozók közelmúltban tett nyilatkozatai pedig arra utalnak, hogy elképzelhetők újabb állami vagy esetleg jegybanki lépések az építések ösztönzésére. A Matolcsy György jegybankelnök által bemutatott ötlet szerint a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével

0 százalékos, tízéves futamidejű hitelhez juthatnának az új, zöldotthont építők és vásárlók.

Kapcsolódó

Matolcsy György szerint elhibázott lépés volt a kedvezményes lakásáfa újbóli felemelése

A jegybankelnök lakáspolitikai fordulatot sürget. A zöldotthonok építésére 0 százalékos hitelt adna.

Az egyelőre csak tervek szintjén létező program élénkítheti a keresletet és a kínálatot is, hiszen ebben a lakásfejlesztők is részt vehetnének. Az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu kalkulációi alapján egy 10 millió forintos, 10 évre fix törlesztőrészletű lakáshitel esetében 3,62 százalékos kamattal a havi törlesztőrészlet jelenleg 99 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 11,9 millió forint. Nullaszázalékos kamat esetében a havi törlesztőrészlet körülbelül 83 ezer forintra módosulna, amennyiben semmilyen hiteldíj nem terheli a konstrukciót.

lakásépítések.png
Fotó: ingatlan.com

A jegybankelnök által vázolt terv mellett az októbertől családügyekért felelős miniszteri posztra kinevezett Novák Katalin szintén jelezte, hogy az eddigieknél nagyobb otthonteremtési program indulhat a jövőben.

Kapcsolódó

Novák Katalin: Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készülök

A családokért felelős tárca nélküli miniszteri posztra jelölt Novák Katalin pénteken bemutatta elképzeléseit.

Balogh László elmondta, hogy a lakásépítések felfutása az újlakás-piac kínálati oldalának megerősítése szempontjából is kiemelten fontos. Enélkül ugyanis a többlettámogatások csak az árakat növelnék. A lakásépítések ösztönzése viszont a gazdasági bővülést is elősegítheti az építőipari teljesítményen és az így létrejött munkahelyeken keresztül.

Árkörkép az országból

A különböző állami programok részleteire, indulására még várni kell, így azok hatását egyelőre korai prognosztizálni. Az ingatlan.com elemzéséből azonban kiderül, hogy a belengetett programok egyre időszerűbbek, mivel a kínálat mindinkább szűkül az új lakások piacán. A fővárosban közel 3000 új lakást és családi házat kínáltak eladásra, amelyek négyzetméterára 871 ezer forint volt szeptember közepén. A legtöbb fővárosi új lakás és családi ház a III., a XI. és a XIII. kerületben található.

  • Bár az elmúlt években felfutott az új lakások piaca, de az állomány minőségének szinten tartásához, megújulásához szükséges 30 ezernél így is kevesebb épült.
  • A 2013-as mélyponton alig több mint 7000 új lakást adtak át, tavaly már több mint 21 ezret, ám ez is elmarad az utóbbi két évtized 24 ezres átlagától.
  • Az új lakások és házak piacán Budapesten közel 3000 ingatlan vár eladásra, a vidéki nagyvárosokban pedig majdnem 800.
  • A fővárosban az új lakások átlagos négyzetméterára 871 ezer forint. Debrecenben ugyanez 612 ezer, Kecskeméten viszont 683 ezer, Győrben pedig kevesebb mint 500 ezer forint.

A vidéki nagyvárosokban majdnem 800 új ház és lakás vár gazdára. Debrecenben, Győrben és Kecskeméten a legnagyobb a kínálat. A debreceni új lakások négyzetmétere átlagban 612 ezer forint, a győri társaiké kevesebb mint 500 ezer, a kecskemétieké pedig 683 ezer. Az ingatlan.com szakértője szerint az adatokból kirajzolódik, hogy az új lakások piacán elkezdett zárulni az árolló Budapest és a többi nagyváros között.

(Borítókép: Építkezés 2019-ben a Taksony utcában. Fotó: Róka László / MTI)