A betakarítás jól halad, a vetés nem

2020.09.23. 17:54 Módosítva: 2020.09.23. 18:34
  • Borsot tört a gazdák orra alá a száraz időjárás. A vetést nagyban nehezítette a száraz talaj, de a betakarítás csapadék hiányában jól halad – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) növénytermesztési osztályának elnöke a távirati irodának. Petőházi Tamás tájékoztatása szerint a 613 ezer hektáron termesztett napraforgó betakarítása országszerte zajlik, a termésátlagok nagyon eltérőek, jellemzően hektáronként 1,9-3,6 tonna között alakulnak, ami elmarad a várttól. A napokban a kukorica betakarítása is megkezdődött, a növény termőterülete mintegy 960 ezer hektár. A repce vetése gyakorlatilag befejeződött, de a száraz időjárás hátráltatja a növény kelését. 

Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke közölte: a termelők jelzései szerint a repce vetésterülete 15-20 százalékkal csökken a múlt évihez képest. A mérséklődés oka a kedvezőtlen időjárás mellett, hogy a gazdák számottevő része, látva a korábbi évek tapasztalatait, például a növényvédelmi költségek emelkedését, inkább más őszi vetésű kalászos gabonafélét tervez vetni.

Szendrei László, a NAK Heves megyei elnöke hangsúlyozta: a csapadékmentes időjárás elősegíti a betakarítási munkálatokat. Ezzel szemben a száraz időjárás megnehezítette, megdrágította a talaj-előkészítést és a vetést. Míg a repce vetése befejeződött, az őszi kalászosoké a közeljövőben kezdődik.