Olcsóbbá válik a vasúti közlekedés a Dunántúlon

2020.09.23. 18:25

Megújított őszi menetrend lép életbe több dunántúli vasúti vonalon szeptember 28-án, és olcsóbbak lesznek a jegyek is – közölte Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Szeptember 28-tól nem kell gyorsvonati pótjegyet váltani a Székesfehérváron áthaladó, eddig pótjegyköteles vonatokra, ahogy a Keszthely–Szombathely és a Pécs–Tapolca között közlekedő járatokra sem – írta a távirati iroda.


    
Olcsóbbá válik az InterCity használata is, a Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Zalaegerszeg–Szombathely és a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa–Keszthely közötti vonatok IC-vonatrészein pót- és helyjegy helyett egyetlen, egységesen 300 forintba kerülő helyjeggyel lehet majd utazni.

Budapest–Keszthely, illetve Nagykanizsa között a gyorsvonatra váltott jegyek ára 150-325 forinttal lesz olcsóbb az ugyanezen városok között közlekedő buszokénál. 

Mosóczi jelezte: a Budapest–Székesfehérvár vasútvonal 2010 óta több projekt keretében újult meg, a beruházások összes nettó költsége meghaladta a 128 milliárd forintot. A fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt hat évben megkétszereződött az utasforgalom a vonalon, tavaly már 9,4 millióan választották a vasutat a főváros és Székesfehérvár között.

Kapcsolódó

Vitézy: Modernizálják az északi, déli és keleti elővárosi vasutat

Duplázódhat, háromszorozódhat az utasszám Lajosmizse, Veresegyház és Szolnok felé. Megszűnhet az Üllői úti villamos-vonat vágánykereszteződés is.


    
Az államtitkár úgy fogalmazott: várakozások szerint 2021-től az eddigieknél jelentősen több pénz válik elérhetővé uniós társfinanszírozással a kötöttpályás közösségi közlekedés fejlesztésére. Megjegyezte: előzetes becslések szerint Magyarországnak akár 2 ezer milliárd forint is juthat vasúti beruházásokra, az összeg sikeres lekötése érdekében a kormány összesen 32 milliárd forintot adott húsz vasúti fejlesztés előkészítéséhez, tervezéséhez.