Botond, Mózes
EUR 386,77 Ft
USD 371,64 Ft
14 °C
29 °C

Feketelistát közöl az MNB

2020.09.24. 11:36 Módosítva: 2020.09.24. 11:37

Internetes tájékoztató kampányt indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jogosulatlan, csaló befektetési szolgáltatókkal szemben – olvasható a jegybank honlapján. A kampány részeként a magyarországi ügyfelek által leggyakrabban használt, legnépszerűbb keresőportálon az egyes jogosulatlan tevékenységhez köthető – például az „extra kamat”, „magas hozam” kifejezésekre vonatkozó – kulcsszavas kereséseknél az MNB honlapján figyelmeztetés illetve pénzügyi ismeretterjesztő jegybanki tartalom jelenik meg a találati listákon. Vélhetően a jogosulatlan szolgáltatók hirdetéseihez egészen közel.

Kapcsolódó

Karantén idején támadnak a piramisjátékosok és marketingguruk

Gyors meggazdagodás, munka nélküli passzív jövedelem, tőzsdei titkok – ezekkel etetik be a magyarokat.

A kampányra azért van szükség, mert a jegybank piacmonitoring tevékenysége, illetve az ügyfelek bejelentései alapján azt észlelte, hogy egyebek mellett a koronavírus-járvány nyomán megnőtt internetes forgalom miatt megszaporodtak a jogosulatlan és csalásgyanús befektetési tevékenységet reklámozó hirdetések. A jegybank a mostani kampány mellett folyamatosan naprakészen tartja honlapjának a jogosulatlan szolgáltatók kiszűrését segítő „Figyelmeztetések” aloldalát is, hogy a befektetési szerződés megkötése előtt az ügyfelek egy gombnyomással ellenőrizhessék, hogy az adott szolgáltató vagy magánszemély rendelkezik-e pénzügyi felügyeleti engedéllyel vagy regisztrációval.

A honlapon külön lekérdezhetők a magyar, illetve külföldi jegybankok, pénzügyi felügyeletek már ismert jogosulatlan szolgáltatóit felsoroló „feketelisták”. Az MNB ez évben mintegy 1,3 milliárd forintnyi piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jogosulatlan szolgáltatókra, magánszemélyekre és számos büntetőfeljelentést tett.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla