A koronavírus is segíti az izraeli–arab együttműködést

2020-09-07T115829Z 512918362 RC2NTI96D6F6 RTRMADP 3 ISRAEL-EMIRA
2020.09.25. 07:00
A friss békeszerződés azonnal felpörgette Izrael és az Egyesült Arab Emírségek gazdasági szereplőinek érdeklődését egymást iránt. A közel-keleti és észak-afrikai startupok mintegy harmada az emirátusokban található. Izrael high-tech szektora pedig a zsidó állam exportjának több mint 40 százalékát teszi ki. A két tényező párosítása nagy lehetőségekkel kecsegtet.

„Olyan volt az első békehónap, mint amikor a visszafogott lovak végre elkezdhetnek robogni” – mondja Sabah al-Binali emirátusi nagybefektető. Országának hatalmas passzív pénzügyi tőkéje messze meghaladja a belső befektetési lehetőségeket. „Az emirátusi szuverén vagyonalapok és Izrael emberi tőkéjének kombinációja meglepően sikeres szereplője lesz a nemzetközi versenynek” – nyilatkozta a szaúdi Arab Newsnak.

A MENA-nak nevezett (Middle EAST/North Africa) és ma még ellenségeskedésekkel terhelt országcsoport a világ egyik legaktívabb feltörekvő régiója. A Marokkótól egészen Iránig ívelő térség, benne az Öböl menti arab monarchiákkal – Egyiptommal, Irakkal, Izraellel, Líbiával és Szaúd-Arábiával – hatalmas lehetőségeket rejt. „Közvetlen szomszédságunk az Európai Unióval és Oroszországgal különleges pozíciót jelent. De ennek előfeltétele, hogy ezek az országok a pusztító történelmi ellenségeskedés helyett az együttműködés felé forduljanak. Ezt a kötelező igényt egyre többen ismerik fel, és ennek volt alapköve az augusztusi egyezmény – mondja Al-Binali. – A MENA számára különleges pozíciót jelent az is, hogy a Nyugat és Észak-Afrika felé terjeszkedő kínai gazdaság program, az Egy övezet, egy út sem kerülhet meg minket. De persze ennek is alapfeltétele a belső béke.”

A MENA régió
A MENA régió
Fotó: IIACSS

Szinte meg sem száradt a tinta az áttörést megalapozó augusztusi megállapodáson, az izraeli startup cégeket képviselő Nation Central vezetője már szeptember elején tárgyalt emirátusi üzletemberekkel arról, hogy készen állnak fiatal arab vállalkozók bevonására és továbbképzésére. Eugene Kandel professzor szerint egyáltalán nem csak az IT-szektor, a robottechnika vagy a gépipar kínál együttműködési lehetőségeket. „A Covid–19 leküzdésére irányuló tudományos és gyógyászati munka az összes szereplő számára ad feladatot, és nagyon igényli az együttműködést” – mondta Kandel Dubajban.

„A vírus nem válogat arabok, zsidók vagy afrikaiak között. Izraelben eddig közel 300 startup jött létre a vírus kutatására és a megelőzés-védekezés fejlesztésére.

A politika megadta a keretet az együttműködéshez, és innentől az üzletemberek jönnek. Erel Margalit izraeli nagybefektető, a JVP nevű cég vezetője azt mondta a Gulf Newsnak, hogy fiatal, dinamikus, okos arab vállalkozókat vár a vállalatába, amely a kiberbiztonságra, a mesterséges intelligenciára és a pénzügyi technológiára szakosodott. „Célunk egy induló inkubátor megnyitása Dubajban. Ez átjáróként szolgálhat az egész régió számára."

(Borítókép: Izrael nemzetbiztonsági tanácsadója, Meir Ben-Shabbat egy emirátusi tisztviselővel köszönti egymást, mielőtt felszáll a repülőgépre és elhagyja Abu-Dzabit 2020. szeptember 1-én. Fotó: Nir Elias / Reuters)