Debrecenben szerelt autóbuszokkal bővült a Volánbusz járműállománya

2020.09.25. 14:38 Módosítva: 2020.09.25. 14:38

Újabb tíz Mercedes-Benz Conteto G csuklós autóbusszal bővült a Volánbusz és a Volán Buszpark buszállománya csütörtökön. Az ITK Holding Zrt. Leányvállalata, az Inter Traction Electrics nyílt közbeszerzési pályázaton nyerte el a tendert, s miután a felek aláírták a megállapodást március 5-én, a debreceni gyártó munkához látott, hogy 10 hónap alatt 90 darab készre szerelt járművet adjon át – amelyből 30 a főváros egyes agglomerációs, csuklós buszokat igénylő vonalain, 60 pedig az vidéki nagyvárosok helyi közlekedésében szolgál.

A csaknem 9,5 milliárd forintos beruházás részeként most átadott 10 autóbusz Székesfehérváron áll forgalomba, s ezzel már 49 jármű került a Volánbuszhoz és a Volán Buszparkhoz, ami azért is figyelemre méltó, mert a koronavírus-járvány miatt rövid időre leállt a buszgyártás a debreceni gyárnál.

A járműipar magyarországi képviselői közül elsőként indítottuk újra a termelést és vezettük be az ehhez szükséges egészségügyi óvintézkedéseket még tavasszal. Ennek köszönhetően jelentős mértékben hozzájárultunk a debreceni régió gazdasági erejének megőrzéséhez és a munkahelyek megtartásához

– mondta Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója az átadón.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológia Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elárulta, a Volánbusz flottájának minőségi cseréje folyamatosan zajlik, a 2018 óta beszerzett járművek száma az idei év végére a 900 felé közelít.

Az új buszok háromtengelyes, alacsony padlós kivitelűek, 37 ülő- és 84 állóhellyel rendelkeznek és kerekesszékkel és babakocsival is igénybe lehet venni. A járműveken utasszámláló és klímaberendezések mellett fedélzeti kamerák is vannak, és környezetkímélő, EURO 6-os dízelmotor hajtja.