Több mint 320 ezren keresnek állást

2020.09.25. 17:34

Szeptemberben 323,4 ezren kerestek állást, ami több mint nyolcvanezer fős, 32,9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss nyilvántartásából. Ugyanakkor augusztushoz viszonyítva az álláskeresők száma 6,2 százalékkal, 21 300 fővel csökkent. Az álláskeresők közül 155 ezer férfi és több mint 168 ezer nő.

Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 123,2 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 38,1 százalékot tett ki szeptemberben, középfokú iskolai végzettséggel 54,2 százalék, felsőfokú végzettséggel 7,7 százalék rendelkezett. Szeptemberben 153,9 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 53,5 százaléka álláskeresési ellátásban, 46,5 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők 52,4 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott szeptemberben.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,9 százalék, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,9 százalékos értéket mutatott szeptemberben. Győr–Moson–Sopron megyében a legalacsonyabb két ráta (2,3 százalék, illetve 1,8 százalék), de az NFSZ szerint kedvező a munkaerőpiaci helyzet Budapesten, illetve Pest, Csongrád–Csanád, Vas, Komárom–Esztergom és Fejér megyében is. A tartósan, már egy éve állást keresők száma 79 ezer, tavaly szeptemberhez képest ez 15 százalékos növekedés. Az összes álláskereső 8,6 százaléka pályakezdő. Ebben a tekintetben a legszomorúbb a helyzet Borsod–Abaúj–Zemplén és Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében, de nincs ok örömre Hajdú–Bihar, Jász–Nagykun–Szolnok és Baranya megyében sem.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 4,8 százalékos volt szeptemberben, a 15–74 éves munkanélküliek száma a május és július közötti gördülő negyedévben 224,3 ezer főt tett ki.

A foglalkoztatók összesen 26,7 ezer üres álláshelyet jelentettek be szeptemberben, amelynek 60,5 százalékához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Borsod–Abaúj–Zemplén, Nógrád,  Szabolcs–Szatmár–Bereg, Hajdú–Bihar és Békés megye területére, valamint a fővárosra összpontosult. Szeptemberben 92,2 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére 62 ezer maradt betöltetlen.

A munkaadók elsősorban termék-összeszerelőt, konyhai kisegítőt, mechanikaigép-összeszerelőt, kamionsofőrt, építőipari és rakodómunkást kerestek, illetve pultfeltöltőket és takarítókat.