Hárommilliárd forintból szépülhetnek meg a helyi piacok

2020.10.02. 17:37

Helyi piacok infrastrukturális és eszközfejlesztését támogató pályázati felhívás jelent meg. Nagy István agrárminiszter azt mondta, hárommilliárd forint a keretösszeg – olvasható a tárca honlapján. Nagy István úgy véli, továbbra is cél, hogy a koronavírus gazdasági és társadalmi hatásainak enyhítése végett egészséges, jó minőségű élelmiszerrel lássák el a lakosságot, elősegítsék a helyi termelők piacra jutását, de fontos teendő a helyi alapanyagok felhasználásának támogatása, a helyi gazdaságok fejlesztése is.

A támogatásból lehet például hűtőpultokat, fertőtlenítőgépeket, gépjárműveket vásárolni, de felújíthatók a piacok helyiségei, és lehet megújuló energiaforrási rendszert is létesíteni. A felhívásra a vidéki térségekben működő települési önkormányzatok, települési nemzetiségi önkormányzatok, valamint nonprofit szervezetek is jelentkezhetnek.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb százmillió forint, településtől függően, az elszámolható költségek mértéke 75 és 95 százalék között mozog. A támogatási kérelmeket november első felében lehet benyújtani az államkincstár elektronikus felületén.