Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Hasít a csomagküldés és az online kereskedelem

K EPA20200327052
2020.10.05. 09:24 Módosítva: 2020.10.05. 09:27

Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,2, naptárhatástól megtisztítva 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A naptárhatástól megtisztított adatokat nézve

az idén ez volt a negyedik hónap, amikor esett az üzletek forgalma, ilyenre az elmúlt években nem volt példa.

A járvány berobbanása óta ráadásul mindössze egyetlen hónapban, júliusban bővült az üzletek forgalma.

  • A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 1,2 százalékkal nőtt,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,5 százalékkal csökkent, míg
  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben lényegében nem változott

az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Idén január–augusztusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 0,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakáénál.

Augusztusban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva bővültek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (2,4), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (1,9 százalék). A forgalom volumene csökkent a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (–3,2), a bútor-, műszakicikk- (–6,9), a textil-, ruházati és lábbeli- (–8,4), valamint a használtcikk-üzletekben (–17 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 6,6 százalékkal részesedő

csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal bővült,

folytatva az évek óta tartó tendenciát. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,5 százalékkal lett kevesebb. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,9 százalékkal csökkentek a KSH közleménye szerint.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1094 milliárd forint volt augusztusban.

Az országos kiskereskedelmi forgalom

  • 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben,
  • 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben,
  • 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában

realizálódott.

Idén augusztus végéig az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene (naptárhatástól megtisztítva) 0,9 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,8 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal csökkent az értékesítés volumene – áll a KSH tájékoztatójában.

(Borítókép: MTI/EPA/Etienne Laurent)