Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

PM: az a cél, hogy ötmillióan dolgozzanak

2020.10.05. 14:39

A  miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója szerint fenntartható a 2 százalékpontos növekedési többlet az uniós átlaghoz képest. Nagy Márton a Világgazdaságnak azt mondta, hogy idén 5-6 százalék közötti hazai GDP-csökkenés várható, ami jóval kedvezőbb, mint az unió 8 százalékos prognosztizált zsugorodása, azaz a visszaesés ellenére a felzárkózás folytatódhat. Figyelmeztetett azonban, hogy jövőre már 5 százalék feletti növekedés kell ahhoz, hogy az elért többlet megmaradjon.

A szakember hangsúlyozta, hogy a gazdaság újraindítása pénzbe kerül, de a nagyobb növekedés nagyobb adóbevételeket generál, így a költségvetés újra egyensúlyba hozható. A Pénzügyminisztérium számításai szerint idén 7,5 százalék lehet a GDP-arányos költségvetési hiány, ami az EU-átlaghoz közeli érték. Az államadósság ezzel a GDP 76-77 százalékára emelkedhet 2020-ban.

A gazdaságpolitikai főtanácsadó arról is beszélt, hogy az ötmilliós foglalkoztatotti létszám elérése a cél. A kormányzati gazdaságpolitika további fókuszai között említette, hogy nemcsak a lakásvásárlás, hanem a felújítás is kiemelt cél lehet, hiszen ma Magyarországon a lakások 60 százaléka felújításra szorul.

Azért kell kiemelten foglalkozni a területtel, mert a lakáspiac helyzete nemcsak konjunkturális, otthonteremtési vagy családvédelmi, hanem fontos vagyoni kérdés is. Ma a lakosság teljes vagyona megközelíti az össztermék 260 százalékát, ezen belül a lakásvagyon 150 százalékot tesz ki.

A magán- és az állami beruházások felgyorsításáról elmondta, hogy az első fél évben a nemzetgazdasági beruházások éves alapon 6,3 százalékkal csökkentek, ezen belül a magánberuházások 4, az állami fejlesztések 20 százalékkal estek vissza. Ez utóbbi területen egyértelműen gyorsításra, szemléletváltásra van szükség. A projektszemlélet megerősítése felgyorsíthatja és hatékonyabbá teheti a kivitelezést.

Hozzátette: a magánvállalati beruházások ösztönzésének három fő eszköze van, ezek a vissza nem térítendő állami támogatások, az adócsökkentés és a tőke-, hitel- és garanciaprogramok. Az ösztönzés ebben a formában folytatódhat a következő két évben is. Az állam idén a vissza nem térítendő támogatásokkal több mint 700 vállalatnál 450 milliárd forintnyi beruházást aktivizál.