Egyre nagyobb bajban a Dunaferr, részletekben utalják a fizetéseket

2020.10.06. 19:52

„Az elmúlt időszak alacsony termelési szintje okán mára rendkívül nehéz, kritikus pénzügyi helyzetbe kerültünk” – idézte a Portfolio Evgeny Tankhilevich cégvezetőnek a Dunaferr dolgozóinak írt sorait. A portál birtokába jutott levélben a cégvezető arról értesíti őket, hogy emiatt

az október 10-ig esedékes szeptemberi béreket csak két részletben utalják el.

Az első ütemben ezért minden munkavállaló részére nettó 200 ezer forint összegig fizetik ki a bért a 10-i határidőre. A tb-ellátásokat (táppénz, gyed) ettől a 200 ezer forintos korláttól függetlenül maradéktalanul teljesíti a munkáltató. A bér második részletére október 22-ig számíthatnak a munkatársak. Arról is értesítették a dolgozókat, hogy az önkéntes egészségpénztári, az önkéntes nyugdíjpénztári és törzsgárda-biztosítási járadékot a pénzügyi lehetőségek függvényében pedig egy későbbi időpontban fizeti ki a cég.

A cégvezető levele szerint a vállalat már hónapok óta kritikus termelési szinttel dolgozik, amiben vélhetően a járvány alapanyagokkal kapcsolatos keresletcsökkentő hatása is közrejátszik, de törekszenek a termelés folytonosságának fenntartására.

A Dunaferr évek óta bukdácsol, tavaly októberben például 350 fős kényszerű leépítést jelentettek be a meglévő gazdasági nehézségek miatt. Ezt végül 2020 februárjában visszavonták, azonban áprilisban már csúsztak a bérfizetéssel, azóta pedig visszafogták a termelést is.

A likviditási válság azonban a portál szerint valós probléma lehet a vasműnél, mivel már áprilisban is csak néhány fizetési kötelezettség átütemezésével tudták kiadni a béreket. Augusztusban pedig a cégvezetés egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést, mivel megítélésük szerint a szakszervezet csak súlyosbította a vállalat helyzetét.