Egyre bizalmatlanabb a lakosság

2020.10.09. 08:03

A GKI fogyasztói bizalmi indexe az áprilisi, csaknem 38 pontos zuhanást követően három hónapon át lassuló ütemben, de emelkedett, majd három hónapja újból csökkenést mutat: az index értéke októberben a szeptemberi mínusz 31,1 pont után mínusz 34,2 pont lett, és ezzel az áprilisi visszaesésnek októberre csak mintegy 40 százalékát sikerült ledolgozni. Ráadásul a tendencia romló a Gazdaságkutató Intézet legfrissebb felmérése szerint.

Az MTI-nek küldött elemzés kimutatja, hogy augusztusban, szeptemberben és októberben összesen több mint 7 ponttal csökkent a GKI fogyasztói bizalmi index értéke. A lakosság októberben saját pénzügyi helyzetének alakulását szeptemberhez képest rosszabbra értékelte. A munkanélküliségtől való félelem áprilishoz képest augusztusra jelentősen csökkent, azóta azonban gyorsulva emelkedik.

A lakosság saját jövőbeli megtakarítási képességéről alkotott véleménye viszont októberben enyhén javult. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése augusztusig az áprilisi esésének közel háromnegyedét ledolgozta. Ez az arány októberre ötven százalékra csökkent.
Erősödött viszont a fogyasztók inflációs várakozása, ugyanakkor a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét javulónak érezték az emberek. 

Kapcsolódó

Egy ellenzékhez köthető kutatóintézet állítja, tudja a Fidesz-titkot

A Fidesz felismerte, hogy az alsó osztály egymással, nem az elittel versenyez. Emiatt működik például a migrációellenes kampány is.

Egy másik kutatóintézet, a 21 Kutatóközpont tanulmánya szerint erős összefüggés van a  fogyasztói bizalmi index és a mindenkori kormánypárt támogatottsága között: ha a bizalmi index nő, akkor a kormány támogatottsága emelkedik, de ugyanez igaz fordítva is, ha csökken a bizalmi index, csökken a kormány népszerűsége.  • Tippek
  • Árfolyam