Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Háromszorosára nőtt az amerikai költségvetési hiány

2020.10.09. 19:00

Több mint triplájára emelkedett az Egyesült Államok költségvetési hiánya a szeptember végén zárult 2020-as pénzügyi évben.

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) pénteken közölt adatai szerint a hiány 3100 milliárd dollárra nőtt, ami több mint háromszorosa az egy évvel korábbi 984 milliárdnak. Az idei deficit a bruttó hazai termék (GDP) 15,2 százalékának felel meg, ami 1945 óta a legmagasabb érték.

A hiány jelentős növekedését az okozta, hogy az állam rendkívül nagy összegeket fordított a gazdaság támogatására a koronavírus-járvány által előidézett válság közepette, miközben visszaestek a költségvetési bevételek a vállalkozások tevékenységének tömeges méretű leállítása vagy csökkentése miatt.

A költségvetési bevételek az előző évhez képest 1 százalékkal, 3400 milliárd dollárra mérséklődtek a 2020-as pénzügyi évben. Az első fél évben, az október–márciusi időszakban 6 százalékkal ugrottak meg a bevételek a gyorsabb gazdasági növekedés következtében, április–szeptemberben viszont 7 százalékkal csökkentek. A fizikai személyek jövedelmi adójából és a munkabéreket terhelő adókból 7 százalékkal kisebb összeg folyt be, míg a vállalatok által fizetett társasági adó 21 százalékkal esett vissza április–szeptemberben.

Az amerikai államadósság elérte a GDP 102 százalékát szeptember végén, 70 év óta először fordult elő, hogy meghaladta a 100 százalékot.

Az amerikai pénzügyminisztérium október 23-án teszi közzé a 2020-as költségvetési számokat.