A turizmus visszaesése mérsékelte az albérletek árát

B  ZA20200626013
2020.10.09. 19:41

 A turizmus visszaesése miatt a rövid távra kiadott ingatlanok tömegesen jelentek meg a hosszú távú lakáskiadás piacán, ez az albérleti díjak csökkenéséhez vezetett főként az idegenforgalmi szempontból kiemelt területeken – közölte az Otthon Centrum pénteken az MTI-vel.

Az Otthon Centrum közvetítésével bérbe adott lakások átlagos, egy négyzetméterre jutó havi bérleti díja Budapest V. kerületében, az idegenforgalmi célú, rövid távú bérbeadás egyik fellegvárában az év első nyolc hónapjában 24 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Hozzátették:

15–20 százalékos visszaesést a VI., a VII. és a IX. kerületben is tapasztaltak.

Ezzel szemben a turisztikai bérbeadással kevésbé érintett budai I. és XII. kerületben az albérletek ára alig csökkent, vagy a korábbi évek szintjén maradt, a II. kerületben pedig még nőtt is tavaly óta. A peremkerületekben sem volt áttörés, az albérleti díj átlaga csupán néhány százalékkal esett vissza.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum vezető elemzőjét, aki elmondta, Magyarországon az egyik legnépszerűbb befektetési forma az ingatlanvásárlás, amelyet a kedvező értéknövekedési potenciál, a bérleti díjból származó bevétel, illetve az ingatlanok inflációval szembeni értékállósága motivál.

Az értéknövekedés nélkül, tisztán hosszú távú kiadásból származó bérletidíj-hozam Budapest keresett városrészeiben 4–5 százalék között van. A belvárosban, ahol a legdrágábbak a használt lakások, a jelentős árnövekedés következtében az elmúlt öt évben megfeleződött az átlaghozam: az V. kerületben 6,25 százalékról 2,77 százalékra, míg a XIII. kerületben 7-ről 4,37-ra csökkent a hozam.

A legkevésbé a XI. kerületben lengett ki az inga, ahol 6,34 százalékról 5,07 százalékra esett a hozam.

Soóki-Tóth Gábor szerint a befektetési hozam visszaesését egyértelműen az okozta, hogy a bérleti díjak növekedése nem tudott lépést tartani a lakásár-emelkedéssel. Ráadásul míg a bérleti díjak az idén csökkentek, ez a lakásárakról még nem mondható el, ami további hozamcsökkenést okozott.

A közlemény szerint Budapesthez hasonlóan a bruttó átlaghozam 7,89 százalékról 4,67-ra csökkent Debrecenben is, Győrben viszont 7,24 százalékos az átlaghozam, amely Miskolcon szinte stabilan 10 százalék körül volt az idén.   

Kapcsolódó

100 éves lakásállomány – a városrész ér sokat, nem is mindig az ingatlan

A magyarországi lakásállomány kevesebb mint 10 százalékát adják száz évnél idősebb lakások.

(Borítókép: Balaton József / MTI)