Kiemelten vizsgálja a kisadózókat az adóhivatal

2020.10.10. 14:11

Jövőre a szabályokat kijátszó nagy cégek már nem élhetnek vissza a kisadózó vállalkozások tételes adójával – értékelte a januárban életbe lépő katás változásokat Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint a módosítások a mintegy 340 ezer katást, a lakosságnak értékesítő mikrovállalkozásokat egyáltalán nem érintik.

Felidézte, hogy az érdekképviseletek és az adótanácsadók szinte kivétel nélkül kérték, hogy a tisztességes vállalkozások érdekében a pénzügyi tárca változtasson a szabályozáson. A március elején tartott egyeztetésen elhangzott:

Ahol korábban száz munkavállaló volt az irodában, most száz katás ül.

Érkezett olyan változtatási javaslat is, hogy a kisadózók csak magánszemélyeknek értékesítsenek, vállalkozásoknak nem, egy másik indítvány azokat a tevékenységi köröket kizárta volna a kisadózásból, ahol sokakat nem munkavállalóként, hanem katásként alkalmaznak.

A Pénzügyminisztérium ezeket elvetette, és az államtitkár szerint olyan új, igazságos szabályozás mellett döntöttek, amely a kata versenyképességét és egyszerűségét továbbra is biztosítja. Így jövőre nem az adott tevékenység vagy a vevő számít, hanem a kifizetések magas, hárommillió forintot meghaladó értéke.

Viszont még akkor is csak 26,9 százalék a teljes adóteher, ha csak egy ügyfele van a katásnak, akitől az év során 12 millió forintot kap – mutatott rá az államtitkár. Közölte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) 2021-ben is kiemelt feladata a kisadózók és szerződéses partnereik vizsgálata, a bújtatott foglalkoztatás feltárása és visszaszorítása.