Csúcsdöntésre készülnek a paralimpikonjaink

2020.10.11. 08:44
Hiába omlott össze a rendszer a járvány miatt, a magyar versenyzők még profitálhatnak is a halasztásból, miközben a parasport megítélése folyamatosan javul hazánkban és világszerte egyaránt.

Szerencsésnek mondható a magyar parasport helyzete – főleg, ami a jelenlegi, több mint fél éve elhúzódó járványidőszakot illeti. Igaz, a sportolók, az edzők, a szakmai stáb, a vezetők évek óta nagy erőkkel dolgoztak azon, hogy a 2020-as tokiói játékokon kiemelkedő eredményeket érjen el Magyarország, így mindenkit mélyen érintett, hogy a koronavírus miatt egy évvel elhalasztották a paralimpiát, de senki nem keseredett el. Holott egy év meghatározó egy sportoló életében, kiváltképp, ha paralimpiára készül, elvégre a felkészülés szempontjából alapvetően négyéves ciklusban kell gondolkodni. Ehhez képest a világjárvány miatt nagyjából 150 verseny marad el a parasportban idén. Az év első fele kvalifikációról, a második fele a paralimpiáról szólt volna, a versenyek felében pedig a magyarok is érdekeltek voltak.

Sajnos összeomlott a rendszer. A paralimpia elhalasztása sok nehézséget szül, több sportoló ugyanis úgy készült az idei játékokra, hogy az az utolsó nagy nemzetközi tornája, ehhez képest még egy évig edzhet Tokióra. Meg is kérdeztük a versenyzőket, vállalják-e a további egy év felkészülést, és szerencsére mindenki igent mondott. Tudjuk, minden rosszban van valami jó, így a jelenlegi helyzetből is megpróbáljuk kihozni a legtöbbet, márpedig a fiatal versenyzőink esetében még jól is jön a halasztás, elvégre egy év alatt sokat fejlődhetnek, ráadásul több sportolónknak lesz esélye kijutni a paralimpiára

– mondta az Indexnek Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke.

Rekordszámú kvótára számítanak

Szabó László szerint több magyar lehet ott a 2021-es játékokon, mint amennyi 2020-ban lett volna, ami hozzájárulhat a csúcsdöntéshez. Merthogy az MPB a 2016-os riói paralimpia után úgy vágott neki a következő ciklusnak, hogy minden idők legtöbb sportolója utazzon Tokióba, és minden idők legjobb magyar eredményét érjék el. Erre meg is van a lehetőség: 19-en már kvalifikálták magukat, további 18-20 versenyző szinte biztosan ott lesz, és még körülbelül 20 sportoló harcban áll a kijutásért. Sydney-ben, 2000-ben 54 kvótánk volt, míg New Yorkban, 1984-ben 28 érmet szereztünk, vagyis a magyarok ezt a két csúcsot adnák át a múltnak 2021-ben.

A felkészülést persze nehezíti, hogy egy-két kivételtől eltekintve idén nem is rendeznek nemzetközi versenyt, de ha meg is tartják valamelyik nagy esemény, arra nehéz szívvel engedné el a versenyzőket az MPB, így az új esztendőig maradnak a hazai versenyek, az edzőtáborok és az edzések.

A szponzorok, támogatók megmaradtak

A másik kardinális kérdés a felkészüléssel kapcsolatban, hogy milyen hatással van a koronavírus-járvány a parasport gazdasági helyzetére. Bár a paralimpián nagyjából feleannyi sportoló vesz részt, mint az olimpián, a költségvetésben nagyobb az eltérés. Emellett természetesen az országok között jelentős a különbség, Kínában, Japánban, Dél-Koreában, Indonéziában nagyon sok pénzt költenek a parasportra, ahogy a skandináv országokban, Hollandiában, Belgiumban, Angliában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is.

Magyarországon az elmúlt időszakban évről évre nőtt a költségvetés, szerencsére ez idén sincs másképp, és remélhetőleg ezt a tendenciát jövőre is sikerül megtartani. Sikeres tárgyalásokat folytattunk az Emberi Erőforrások Minisztériumával, megmaradnak a támogatások, sőt a szponzorok is biztosítottak bennünket, hogy hiába csúszik egy évet a paralimpia, továbbra is mellettünk állnak

– tette hozzá Szabó László.

Ebben fontos szerepet játszik, hogy a fogyatékossport világszerte fejlődik, egyre több a globális támogató is, Magyarország pedig egyre jobb eredményeket ér el, és folyamatosan javul a parasport megítélése hazánkban.

Parasportolóink mottója, hogy fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, hogy vesztesnek lenni. Szeretnénk, ha mindenki így is érezné. Nem szegény elesettekről van szó, hanem győztesekről, akik produktív részei a társadalomnak, a magyarok pedig tisztelik, becsülik őket. Nincs lekicsinylés, elutasítás, az emberek támogatóak, segítőkészek. A korábbi évekhez képest előtérbe kerültünk, többet hallani rólunk, amiért sokat tettek a versenyzők, többek között Illés Fanni, Ekler Luca, Szvitacs Alexa, Kiss Péter vagy Tóth Tamás. Azon dolgozunk, hogy még többen ismerjék meg ezt a világot. Akadályok nélkül: ez az új kampányunk jelmondata

 – hangsúlyozta Szabó László.

Több mint 150 millió forintos támogatás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 10 éve együttműködik a Procter & Gamble vállalattal, és a megállapodást meghosszabbították 2028-ig. A multicég részben emiatt is hozta létre az Athletes for Good (Sportolók jó ügyekért) alapot a NOB-bal és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal karöltve, amellyel az olimpikonok és paralimpikonok által támogatott, közösségi ügyeket felkaroló karitatív szervezeteket segítik meg. Az alapnak köszönhetően összesen 52, egyenként tízezer dollár (több mint hárommillió forint) értékű támogatást osztanak ki a következő év során a sportolók által kiválasztott jótékonysági szervezeteknek.