Budapesten csökkent leginkább az ipar teljesítménye

DMARC20201003011
2020.10.13. 09:58

Augusztusban az ipari termelés volumene 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a csökkenés mértéke 34,8 százalékponttal kisebb volt az áprilisi mélyponthoz képest – közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés lényegében az egy évvel korábbi szinten maradt (mínusz 0,2 százalék). A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva 6,8, áprilishoz képest pedig 56 százalékkal nőtt.

A KSH tájékoztatása szerint az ipari export volumene 2,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés több mint 34 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 1,6 százalékkal mérséklődött, míg a 18 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 0,9 százalékkal nőtt. Az ipar belföldi értékesítése 4,4, ezen belül a feldolgozóiparé 6,3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 1,6, a csekély súlyú bányászaté 33 százalékkal visszaesett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 1,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – írja a KSH.

A járvány ellenére hasít a járműgyártás

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártásának volumene 13,1 százalékkal nőtt, ugyanakkor a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 1 százalékkal mérséklődött.

Az ipari termelés Észak-Alföldön (14,8 százalékkal), Nyugat-Dunántúlon (6 százalékkal), valamint Pest régióban (1,6 százalékkal) nőtt. A többi régióban 2,8 és 15 százalék közötti volumencsökkenést mért a statisztikai hivatal:

a legnagyobb mértékű visszaesést Budapesten mérte a KSH.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 15,6 százalékkal nagyobb volt a tavaly augusztusinál. Az új belföldi rendelések 4, az új exportrendelések 17,7 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 8,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az idei évben augusztus végéig az ipari termelés 11 százalékkal csökkent.

Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 11,6, míg a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 7,4 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában – közölte a KSH.

Az ipari termelés január és augusztus között Észak-Alföldön (3,1 százalékkal) nőtt, a többi régióban pedig 3,1 és 17,6 százalék közötti volumencsökkenést mért a statisztikai hivatal, a legnagyobb mértékűt Nyugat-Dunántúlon.

(Borítókép: Dolgozók egy csepeli gyárban. Fotó: Mónus Márton / MTI)