Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Óriási a magyar ATM-ek étvágya

2020.10.13. 15:27

Felemás szerepet tölt be a Magyarországon található ötezer bankautomata a készpénzállomány alakulásában. Korábban a készpénzfelvételek hozzájárultak az állomány növekedéséhez, az elmúlt években elterjedő befizetős ATM-ek viszont éppen ellenkező hatást fejtenek ki. Ráadásul a készpénzbefizetős ATM-ek óriási forgalombővülést értek el. Ez derül ki a money.hu  összeállításából, amelyben  a magyar jegybank hivatalos adatait dolgozták fel.

Látványos emelkedés

Az ATM-es készpénzbefizetések száma és összege is nagyon látványos emelkedést mutat évek óta. 2015 első félévében 46 milliárd forintot tettek be a magyarországi ATM-ekbe a bankok ügyfelei. A következő években 26-130 százalékos volt az éves növekedés. Az idei év első felében pedig már több mint 690 milliárd forint landolt az automatákban. Vagyis  öt év alatt  a tizenötszörösére nőtt az ATM-ekbe fizetett összeg. A kiemelkedő bővülés annak is köszönhető, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt a befizetésre alkalmas ATM-ek száma.

Az ATM-es készpénzbefizetések népszerűségét mutatja az is, hogy a készpénzfelvételekkel összehasonlítva nőtt az arányuk. Míg a készpénzbefizetések összege 2015 első felében a készpénzfelvételek teljes összegének mindössze 1,6 százalékát adta, az idén már 19 százalékát teszi ki, azaz a befizetések már sokkal nagyobb részt kapnak az ATM-tortából. Egy készpénzbefizetésre egyébként öt évvel ezelőtt átlagosan 157 ezer forint jutott, ebben az évben pedig már közel 200 ezer forint volt ugyanez az összeg. A készpénzfelvételek összege is emelkedett az utóbbi években, 2015 első felében 2908 milliárd forintot adtak ki a belföldi ATM-ek. Majd a múlt év első feléig 2-7 százalékos volt az éves emelkedés. Egészen az idei első félévig, amikor 2 százalékkal 3562 milliárd forintra csökkent az összeg részben a koronavírus-járvány miatt, a készpénz ugyanis a pandémia alatt visszaszorult.

A koronavírus-járvány első hullámában a jegybanki adatok szerint a márciusi felvásárlási láz napjaiban jelentősen nőttek az ATM-es készpénzfelvételek, ám összességében márciusban nem voltak kiugróak az adatok. Az áprilisi kijárási korlátozások, boltbezárások során viszont csökkenés volt az automatás készpénzfelvételeknél. Az első félévben egyébként az egy ATM-re jutó készpénzfelvételi átlag megközelítette a 82 ezer forintot.

Éjjel-nappal elérhető

A készpénzbefizetős automaták utóbbi években látott sikere kézenfekvő, mert a hét minden napján éjjel-nappal elérhetőek, ellentétben a bankfiókokkal. Egyelőre nem mindegyik banknak van befizetős ATM-je, de több lakossági banknál többszáz ilyen automata van.

Mind a készpénzfelvételek, mind a befizetések díját érdemes megnézni, hogy mennyit kér azokért az adott bank. Ezek ugyanis jelentős költséget jelenthetnek éves szinten azoknál, akik gyakran végeznek ilyen tranzakciókat

– figyelmeztetett Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője, hozzátéve, hogy a jövőben a bankok megjelenhetnek az úgynevezett csomagalapú bankszámlákkal, amelyek egy adott összegért lényegében korlátlan banki tranzakciót biztosítanak, ami átláthatóbbá és olcsóbbá teheti a mindennapi bankolást.