Több millió kiberbiztonsági szakértőre lenne szükség

2020.10.14. 14:55 Módosítva: 2020.10.14. 15:12
Három és fél millió betöltetlen állás lesz a kiberbiztonsági ágazatban 2021-re – áll a PwC Digital Trust Insights sorozat legfrissebb elemzésében. Sok olyan cégvezető van, aki abban sem biztos, hogy a megfelelő módon védekezik a cége az ilyesfajta támadások ellen.

Több mint háromezer üzleti és technológiai vezető részvételével készített jelentés eredményeit hozta ki a PwC Digital Trust Insights, az elemzésük összefoglalja, hogy jelenleg milyen változások zajlanak a kiberbiztonság területén, és mi várható a jövőben.

A jelentés a világ 3249 üzleti és technológiai vezetője körében elvégzett felmérés eredményeit tartalmazza.

A 2021-ben egészen soknak mondható, 3,5 millió kiberbiztonsági állás vár betöltésre, ami jól mutatja, hogy a kiberbiztonsági ágazat a képzett munkaerő hiányával küzd. A felmérésben részt vett cégvezetők 51 százaléka tervezi, hogy a következő évben teljes munkaidős kiberbiztonsági munkatársakat alkalmaz, és több mint 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legalább 5 százalékkal bővíteni fogja a létszámot – ismerteti a PWC elemzése.

Kitérnek arra is, hogy a cégvezetők leginkább a felhőalapú megoldástervezés (43 százalékuk), biztonsági hírszerzés (40 százalékuk) és adatelemzés (37 százalékuk) munkakörökbe keresnek munkatársakat.

Több vállalat alternatív megoldásként belső erőforrásokból biztosított munkaerőt ezekre a munkakörökre, úgy, hogy a meglévő munkatársak fejlesztését tette lehetővé a digitális készségek, az üzleti érzék és a szociális készségek terén, vagyis azokon a területeken, amelyekre külső munkaerőt is felvesz – teszik hozzá. Néhány vállalat menedzselt szolgáltatások igénybevételével fedi le a sokrétűen tehetséges munkavállalók és fejlett technológiák iránti sürgős igényt.

A vállalatok mintegy 55 százaléka, vagyis több mint fele jelölte meg azt a választ, hogy 2021-ben több forrást fog a kiberbiztonságra fordítani.