A szakszervezetek már tárgyalnának a minimálbérről, a munkaadók kivárnak

2020.10.14. 14:36

A szakszervezetek szerint még ebben a hónapban el kellene kezdeni a jövő évi minimálbérről szóló tárgyalásokat, ám a munkaadói érdekképviseletek álláspontja megoszlik e tekintetben – derül ki a novekedes.hu írásából. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint nagyon korai még a minimálbér-tárgyalásokról beszélni, mert nehéz tiszta képet alkotni a gazdasági helyzetről. Nagy a bizonytalanság, a cégek sérülékenyek, és többségük felélte tartalékai nagy részét, óvatosnak kell lenniük a pénzügyi tervezésben.

Különösen problémás az alelnök szerint az idegenforgalmi ágazat. A járvány erőteljesen terjed, nem lehet tudni, hogy a következő hónapokban milyen gazdasági hatásokkal kell számolni. Rolek Ferenc szerint a minimálbér-tárgyalásokat emiatt a legutolsó lehetséges pillanatig el kellene húzni, addig, amikor már rendelkezésre állnak a fő gazdasági adatok, például a harmadik negyedéves GDP-adat, a bérköltségek alakulása, és amikor többet tudunk a vállalatok piaci helyzetéről is.

Kapcsolódó

Csökkenhet a minimálbér növekedési üteme

Még így is az inflációt meghaladó emelkedés várható.


Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke úgy véli: októberben el kellene kezdeni a tárgyalásokat, ha az év végére szeretnék tető alá hozni a megállapodást. Szerinte kérdés, hogy további, magas kötelező bérekkel meg lehet-e terhelni a vállalkozásokat, amelyek egy része a működésképtelenség határán van, miközben sok munkavállaló fizetése csökkent, és az eddigieknél magasabb béreket szeretne. Úgy látja: nem is biztos, hogy január 1-jétől egy „végleges”, egész évre szóló bérmegállapodást kellene kötni, hanem 2021 folyamán, az események alakulásától és a gazdaság helyzetétől függően, néhány hónap után újra leülhetnének tárgyalni.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint az érdekképviseletük a válság első hullámában is azt szorgalmazta, hogy ne ágazatok vagy tevékenységek szerint támogassák a vállalkozásokat, vagyis ne a TEÁOR-kód döntsön, hanem a valós rászorultság. A főtitkár szerint emiatt az alacsonyabban képzett és kevesebbet kereső réteg van elsősorban veszélyben, ezért most nem a minimálbér szintje a legfontosabb kérdés, hanem az, hogy minél kevesebben veszítsék el az állásukat. Perlusz László úgy látja: ha több értéket termelünk, ha az egy foglalkoztatottra jutó hozzáadott érték nő, akkor több lehetőség nyílik a bérek emelésére.