Enyhítenének a kata szigorításán a szakmai szervezetek

2020.10.15. 13:31

A kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata 2021-től hatályos szigorításának visszavonását és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 7+1 pontos javaslatának megtárgyalását kéri a parlamenttől több szakmai érdekképviseleti szervezet.

A kamara az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a közös álláspontot az iparkamara mellett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Magyar Iparszövetség (OKISZ), az Adótanácsadók Egyesülete és a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete (MOKLASZ) támogatta.

Kapcsolódó

Teljesen jóhiszemű kisadózókat is szétszívathat a kata szigorítása

Az egy ügyféltől jövő, 3 millió forint feletti tételre kivetni tervezett büntetőadó nem igazán kezeli azt a problémát, amire kitalálták, ellenben sok jogkövető vállalkozót szürkezónába kényszeríthet.

A javaslatok szerint 

erősíteni kell az ellenőrzést, a bújtatott foglalkoztatási visszaélés ellen fel kell lépni, de a becsületes katásokat – akik többségben vannak – igazságtalan büntetőadóval sújtani.

Ezért a 2021-től hatályos „lex Parragh” helyett azt javasolják, hogy ne 3 millió, hanem 6 millió forint bevételig maradjon a jelenlegi adóteher, fölötte legyen a bevételre egy 15 százalékos új adómérték, de minimum a havi átalány, azonban a pluszbefizetésért járjon arányosan magasabb tb-jogviszony is.

Azt is megjegyezték, hogy a katát harmonizálni kell a munkajövedelmek rendszerével, hogy a rendszer fenntartható legyen. Fontosnak tartják, hogy az eddigiekhez képest a magasabb befizetés az évi egyszeri bevallás során minimális adminisztrációval történhessen, de a befizetés ne egy összegben, hanem az összeg nagyságától függően több hónapra elosztva történjen, hogy ne jelentsen egyszeri jelentősebb kiadást a vállalkozóknak.

A javaslat eredményeképpen gyakorlatilag 8 millió forint bevételig, ami a katás vállalkozások több mint 70 százalékát jelenti, nem lenne magasabb az adó, mint eddig.

Kapcsolódó

A kata átalakítását javasolja a kamara

A bújtatott munkaszerződések visszaszorítását és a nyugdíjalap megemelését szorgalmazzák.

A résztvevők alternatívaként 6 millió forint bevétel felett egy magasabb átalányadót is el tudnak képzelni.

További javaslat, hogy járjon családi adókedvezmény a főállású katásoknak is,

és két éven keresztül terhelje 40 százalékos különadó bármely szerződéses összeg esetén azt az új katás jogviszonyt, ahol az egykori munkavállaló a volt munkáltatójával vagy annak kapcsolt vállalkozásával köt vállalkozói szerződést.

A résztvevők egyhangúlag egyetértettek abban, hogy vissza kell vonni a Lex Parragh büntetőadót.

Gál Pál Zoltán (MGYOSZ) a kijátszhatóságát, Vadász György (OKISZ) az igazságtalanságát és kisvállalkozó-ellenességét emelte ki az elfogadott szabálynak, mely az éven belül egy kifizetőtől származó 3 millió forint feletti összeget 40 százalékos büntetőadóval sújtja január 1-jétől. Vadász György a közlemény szerint a büntetőszabály visszavonása melletti érvként hangsúlyozta a járvány miatti gazdasági visszaesést is, mely a katások jelentős részét sújtja.